A csomagolt élelmiszerek cukorcsökkentése megelőzheti a betegségeket

Ha a cukor 20%-át levágnánk a csomagolt élelmiszerekből, 40%-át italokból akkor 2,48 millió szív- és érrendszeri betegség (például stroke, szívroham, szívleállás), 490.000 szív- és érrendszeri halálozás és 750.000 cukorbetegség lenne megelőzhető az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság életében, a Circulation-ben közzétett mikroszimulációs tanulmány szerint.

A Massachusetts General Hospital (MGH) kutatócsoportja, a Friedman School of Nutrition Science & Policy a Tufts Egyetemen, Harvard T.H. A Chan School of Public Health és a New York-i Egészségügyi és Mentálhigiénés Minisztérium (NYC DOH) létrehozott egy modellt, amely szimulálja és számszerűsíti az amerikai nemzeti só- és cukorcsökkentési politika által javasolt pragmatikus cukorcsökkentési politika egészségügyi, gazdasági és méltányossági hatásait. A NYC DOH által összehívott több mint 100 helyi, állami és nemzeti egészségügyi szervezetből álló partnerség keretében az NSSRI 2018-ban 15 kategóriában közzétette a csomagolt élelmiszerek és italok cukorcsökkentési célkitűzéseinek tervezetét. Februárban az NSSRI véglegesítette a házirendet az ipar céljaival önként vállalták cukros termékeik fokozatos átalakítását.

A nemzeti politika végrehajtásához azonban kormányzati támogatásra van szükség ahhoz, hogy figyelemmel kísérhessék a vállalatokat, amint azok a célok elérésén dolgoznak, és nyilvánosan számoljanak be előrehaladásukról. A kutatók remélik, hogy modelljük konszenzust fog teremteni abban, hogy szükség van-e a nemzeti cukorreformálási politikára az Egyesült Államokban. „Reméljük, hogy ez a tanulmány elősegíti a reformálási kezdeményezés előrehaladását a következő néhány évben” – mondja Siyi Shangguan, az MGH vezető szerzője és kezelőorvosa.

Vélemény, hozzászólás?