Tudnivalók az elektromos cigarettáról

A dohányzás káros hatásairól mindannyian hallottunk már és tudjuk, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre. Az elmúlt években azonban egyre több és több fajta elektromos cigaretta jelent meg a piacon. Rengeteg reklámot láthatunk arról, hogy minimálisak a káros hatásai, azonban a tanulmányok, kutatások eltérő eredményeket mutatnak.

Az elektromos cigaretta összetevői egy nikotinoldattal átitatott szűrő/filter és egy elektromos porlasztó a nikotinoldat elpárologtatására. A kondenzált gőz egy szipkán keresztül inhalálható, ez szimulálja a dohányzás folyamatát. Az elektromos cigaretta feltalálója egy kínai férfi, aki 2003-ban dobta fel az ötletét és az új cigi már 2004-ben a boltok polcaira került és egy évvel később már megkezdődött a külföldre való exportálása is. A reklámok nagyon fontos szerepet játszottak abban, hogy rövid időn belül óriási népszerűségnek örvendett és majdnem minden dohányzó személy ki akarta próbálni. Leginkább úgy jelent meg a reklámokban, mint a nikotinfogyasztás egyik legbiztonságosabb formája. Ugyan valamivel biztonságosabbak a hagyományos cigarettáknál, de ezeknek is megvannak a maguk veszélyei és kockázatai.

Az egyik fontos tényező, ami hozzájárul az elektromos cigaretta népszerűségéhez, hogy olcsóbb, költséghatékonyabb mint a hagyományos cigarettázás. Tulajdonképpen a benne lévő, hatóanyagot tartalmazó patront kell cserélni amikor kifogy és ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos cigi. Fontos megjegyezni, annak ellenére hogy számos szempont alapján az elektromos cigi közel sincs annyira káros hatással a szervezetre, mint a hagyományos cigaretta, azonban egyelőre még nincs olyan dokumentum, amely azt igazolná, hogy az elektromos cigaretta nincs káros hatással az emberi szervezetre.

Vélemény, hozzászólás?