Mit tehetünk a herpesz ellen?

A legtöbb esetben a herpesz megjelenésének a hátterében mindig egy vírus áll, mely nem más, mint a herpes simplex nevű vírus. Ez az a vírus, amely a közeli érintkezések után terjed leginkább, mint pl. fertőzött nyállal. A vírus igazi a különlegességének nevezhető, amely egyben a legnagyobb átka is, hogy teljesen sosem lehet kiirtani, ha egyszer megjelent, csak enyhíteni a velejáró tüneteket.

Többek között ezért is kell, hogy nagyon óvatosak legyünk vele szemben, hiszen, ha egyszer elkapjuk, akkor onnantól kezdve mindig ott lappang a szervezetünkben és bármikor kiújulhat. Az legjellemzőbb tünete, hogy fáj, viszket és hólyagok jelenek meg a szájon, ajkakon, illetve az orrkörnyékén. A vírus akkor a legfertőzőbb, amikor már szemmel látható jelekkel mutatkozik, ám akkor is fertőzhet, amikor még nincs szemmel látható jele neki. Azt pontosan sosem lehet tudni, hogy mi válthatja ki a megjelenését, de bizonyos állapotok közre játszhatnak a herpesz kiújulásában. A legtöbb embernél, akkor szokott jelentkezni, amikor legyengül az immunrendszerük. Viszont a stresszes időszakokra is jellemző lehet.

Nézzük, hogy mit is tehetünk ellene? Mindig az a legfontosabb és a legelső teendő, hogy megakadályozzuk a tovább-terjedését. Ezt pedig úgy érhetjük el a leghatásosabban, hogy gyakran kezet mossunk és kicseréljük a törölközőnket. Továbbá nagyon ügyelni kell rá, hogy a poharat, evőeszközöket, vagy tányér ne osszuk meg mással, hiszen könnyedén elkaphatják. Megnyugtató lehet viszont az, hogy az ajak herpesz a legtöbb esetben egy-két napon belül elmúlik és helyileg ható krémekkel igen hatásos eredményeket érhetünk el. Fontos, hogy ne piszkáljuk és krémezzük gyakran. A legjobb olyan krémet használni, amely kifejezetten herpeszre ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?