Mit tegyünk félrenyelés esetén?

Kisgyermekes szülők egyik legnagyobb rémálma, de bizony felnőttekkel is könnyedén előfordulhat, hogy valamit félrenyelnek. Mi a teendő ilyen esetben?

Félrenyelésről akkor beszélünk, ha valamilyen étel – vagy egyéb idegen tárgy – a légutakba kerül. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy milyen tárgyról van szó, és hogy az csak részlegesen, vagy teljesen elzárja-e a levegő útját. Amennyiben csak részlegesen, úgy az érintett erőteljes köhögése hívja fel a figyelmet a félrenyelésre. Ilyen esetben kis szerencsével a tüdőből kiáramló levegő kimozdítja a idegen testet és a panasz megszűnik. Ha ez mégsem sikerülne, akkor kérjük meg az érintettet, hogy hajoljon előre és mérjünk pár határozott ütést a hátára. Ha a panaszok hirtelen enyhülni látszanak – azaz megszűnik a köhögés -, ám az elzáródást okozó tárgy, vagy ételdarabka nem távozik, akkor élni kell a gyanúval, hogy az hátrébb kerülve bejutott a légcsőbe. Épp ezért komoly félrenyelés esetén érdemes orvoshoz fordulni, kisgyermekeknél pedig mindig így kell cselekedni.

Jóval veszélyesebb, ha a bekerült idegen test a teljes légutat elzárja. Ilyenkor – mivel a levegő áramlása teljes mértékben blokkolva van -, köhögni is képtelen az érintett. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, hisz az oxigénhiányos állapot nagyon gyorsan rosszabbra fordulhat. Kisgyermek esetén a térdünkre fektetve kell erőteljes ütéseket mérni a hátára, felnőttnél ezt állva végezzünk. Ha ez sem segít, akkor következhet a Heimlich-féle fogás, amely során hátulról átkarolva a fuldoklót, öklünket a szegycsontja alá helyezzünk, majd a másik kezünkkel a mellkasa felé intenzíven meglökjük azt. Ez egy alapvető életmentő manőver, amelyet mindenkinek ismernie kell, így érdemes erről megnézni egy oktatóvideót, illetve felfrissíteni tudásunkat. Ma már léteznek félrenyelés esetére használatos otthoni eszközök, (mint amilyen például a LifeVac, vagy a Dechoker), kisgyermekes családoknak mindenképpen érdemes megfontolni a beszerzését. Annál is inkább, mert a félrenyelést teljes mértékben nem lehet megelőzni, bár óvintézkedéseket tehetünk, elsősorban azt, hogy az étkezést csak nyugodt környezetben engedjük gyerekünknek, játék, szaladgálás közben semmiképp. Szerencsés, ha mi is tartjuk ehhez magunkat és nem próbálunk meg kapkodva, két munkafolyamat között megebédelni. Így csökkenthetjük a félrenyelés kockázatát.