Melyek a világ hét csodái?

A világ hét csodáját nem sokaknak kell bemutatni, hiszen a történelem órán már hallottunk róluk és azt is tudjuk, hogy többségük tűzeset vagy földrengés miatt megsemmisült. Azt viszont kevesen tudják, hogy ki nevezte meg először a világ hét csodáját, illetve, hogy a ma már hét új csodáról beszélhetünk.

A világ 7 csodája kapcsán a többség történelem órai emlékeit felidézve egyet-kettőt fel tud sorolni. Azt viszont már biztosan nem, hogy ki nevezte meg először a világ hét csodáját. Ez a személy Szidóni Antipatrosz volt, aki epigrammájában tett említést az általa legszebbnek ítélt hét épületről. A hét csodából ma már csak a gízai piramisok állnak, a többi csoda megsemmisült. Ezek a következők voltak: a halikarnasszoszi mauzóleum, az epheszoszi Artemisz-templom, a babiloni Szemiramisz függőkertje, a rodoszi kolosszus, az olümpiai Zeusz-szobor és az egyiptomi pharoszi világítótorony. Az évszázadok múlásával újabb hét csoda listák jöttek létre különféle kategóriákban. Ilyen listák például a víz alatti csodák vagy a szárazföldi csodák. 2007. július 7-én új lista született, melyet sokan csak úgy emlegetnek, hogy a „hetek napja”.

A világ hét új csodájáról egy szavazással lehetett dönteni. Összesen 177 csodából lehetett választani. A világ minden pontjáról érkeztek szavazatok, közel száz millió. A szavazás lezárását és összegzését követően a világ hét új csodája a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Tádzs Mahal, a Chichén Itzá mexikói romváros, a Machu Picchu, a jordániai petra romváros és a Rio de Janeiróban lévő Megváltó Krisztus szobra. Ezeket a csodás helyeket legalább egyszer az életben érdemes megtekinteni, ha van rá lehetőség. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni és utazásához biztosításra lenne szüksége, akkor látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?