Baráttípusok, melyeket jobb kizárni életünkből

A barátságok fontos részét képezik az életünknek. Barátaink motiválnak minket, hogy minél többet érjünk el, sőt, példamutatásukkal megtanítanak arra, hogy hogyan válhatunk jobbá az élet minden területén.

A velük töltött idő értékes és jobbá teszi napjainkat. Ám, ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik valamilyen szempontból negatívan hatnak ránk, akkor a velük való kapcsolat többet árthat, mint amennyit használ. Épp ezért rendkívül fontos, hogy mindig olyanokkal építsünk ki bizalmi köteléket, akik javítanak az életünkön, és nem mérgezik azt. Ez utóbbi csoportok aránylag jól behatárolhatóak, és a többhöz sokunknak volt már szerencséje. Ilyen például az a barát, akinek mi amolyan B-terv vagyunk csupán. Amikor kedve úgy tartja, ott van velünk, elhív ide-oda, programokat szervez, ám amint jön valami, ami számára érdekesebb nálunk, azonnal eltűnik a láthatáron. Kénye-kedve szerint használja a társaságod, épp amikor neki szüksége van rád. Ugyanilyen a pióca típusú barát, csak ő nem a társaságodat használja, hanem a segítségedet. Legyen szó anyagi dolgokról, vagy munkaerőről, ez a típus elvárja, hogy ha bármikor füttyent, te készen állj segíteni neki. Legtöbbször persze szigorúan egyoldalú ez, ő valahogy mindig kihúzza magát a segítség alól, ha véletlenül te fordulnál hozzá.

A negatív és/vagy kritikus barátok közös jellemzője, hogy mentálisan rendkívül lefáraszt a velük való közös időtöltés. Ezek azok az emberek, akik mindenben csak a rosszat látják és nem restek elmondani a véleményüket arról, hogy szerintük mit, hogyan kellene csinálni. Ezt kérés nélkül is megteszik, ami egy idő után rendkívül fárasztó és lehangoló. A drámázós típus szintén egy igazi energiavámpír, hisz az élete egy brazil szappanoperára hasonlít, vele mindig történik valami, és az, hogy veled mi a helyzet, az többnyire a legkevésbé sem érdekli. Jól látszik, hogy ezek az embertípusok sokkal többet elvesznek belőlünk, mint amennyit hozzáadnak az életünkhöz. Ezért még ha fájdalmas is, a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha kizárjuk őket az életünkből és az önzetlen, valódi barátainkra koncentrálunk. Hosszú távon ez a legjobb megoldás.

Vélemény, hozzászólás?