Miért munkanélküli még mindig?

Bár jó, ha teleírja önéletrajzát az összes szakmai készségkészletével, az önéletrajz általánossá válhat, amikor csak annyit tesz, hogy ugyanazt az önéletrajzot küldi minden megtalált nyitott pozícióra.

A megoldás: testreszabhatja az önéletrajzot minden munkához. Ha időt szán az önéletrajz testreszabására a munkaköri leírásban szereplő releváns készségek és kulcsszavak segítségével, akkor nagyobb eséllyel hívják interjúra, és ezért életképesebb munkalehetőségeket kínálnak. Ez a probléma gyakori az idősebb munkavállalók körében, akik pályaváltást keresnek. De ez bárkivel megtörténhet, aki sok tapasztalattal rendelkezik, és megpróbálja betenni a lábát egy másik céghez. A megoldás: egy interjú során tegye a küldetésévé, hogy kapcsolatba lépjen a munkáltatóval. El kell mondani például egy történetet. Ha az ötéves tervekről kérdeznek, ne említse meg a nyugdíjat. A karriernek még nincs vége. Azért is lehet munkanélküli, mert nincs elegendő tapasztalata vagy megfelelő készségei ahhoz, hogy elvégezze azokat a munkákat, amelyekre jelentkezett. Talán nemrégiben lett főiskolai végzettségű, és ezen a ponton csak könyörög valakinek, hogy adjon esélyt. Bármi legyen is a helyzet, a munkaadók nagyon egyértelművé teszik, hogy nem képesített.

A megoldás: szerezzen bizonyítványokat, hogy új készségeket próbáljon fejleszteni. Önkéntesként vagy gyakornokként tevékenykedjen a munkaadók által keresett szakmai tapasztalatok megszerzéséhez. Koncentráljon azokra a készségkészletekre, amelyekkel rendelkezik, és megtanulja, hogyan számszerűsítse ezeket a készségeket önéletrajzában, hogy kiemelkedjen. Ha valóban munkát akar, cselekedeteinek tükrözniük kell hozzáállását. Mivel a hetek (vagy talán hónapok) elhúzódnak, és még mindig nem talált munkát, előfordulhat, hogy veszélyes álláskeresési rutinba keveredik. Naponta féltucat munkára jelentkezik, és reméli a legjobbakat? Ez a stratégia ritkán működik.

Vélemény, hozzászólás?