Már fiatalon őszülni kezdtél? Ez lehet az oka!

Érdekes dolog a hajkorona, egyeseknek sűrű és gyönyörű, míg mások minden egyes szál megtartásáért keményen megküzdenek. Van, aki már egész fiatalon kopaszodni kezd és vannak férfiak, akiknek még nyugdíjas korukban is tökéletes a frizurájuk.

Ugyanez a helyzet az őszüléssel is. Vannak olyanok, akiknek ötven-hatvan évesen is maximum egy-két szál ősz hajuk van, míg mások már akár a húszas éveik közepén elkezdenek deresedni. Szerencsére mostanság már nem hogy nem kell szégyellni ezt, de egyenesen divattá is vált az ősz haj, így valójában az egyetlen gondot az jelentheti, ha mi magunknak nem tetszik, hogy egyre fehérebb a hajkoronánk. Ilyenkor aztán felmerül a kérdés, hogy csak a genetikai lottón húztunk ki rossz számokat, vagy azért tehetünk valamit annak érdekében, hogy lassuljon a folyamat. Nos, a helyzet az, hogy akárcsak a kopaszodásban, úgy az őszülésben is meglehetősen nagy szerepet játszik az, hogy milyen géneket örököltünk szüleinktől, nagyszüleinktől – no és az is tagadhatatlan, hogy mindkét jelenség sokkal gyakrabban érinti a férfiakat, mint a nőket -.

Ha a szüleink már egész fiatalon elkezdtek őszülni, akkor bizony szinte borítékolható, hogy ránk is ez vár, ám ettől függetlenül is megtörténhet, ugyanis számtalan tényező befolyásolja – illetve felerősíti – az őszülést. Az egyik ilyen az az UV-sugárzás, azaz ha hajunk túlságosan sokat van kitéve közvetlen napfénynek – főleg nyáron – akkor azzal jelentősen meggyorsíthatjuk a folyamatot. Ugyancsak érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy milyen – káros, roncsoló hatású – vegyszerek éri a hajszálakat. Elsősorban a hajfestékek és a hajszőkítő termékek képesek nagy károkat okozni. Emellett pedig a táplálkozásra és a megfelelő tápanyagbevitelre is oda kell figyelni, ha nem szeretnénk idejekorán megőszülni, ugyanis a vitaminhiányos állapot, illetve a cinkhiány szervezetünk minden részére, így a hajunkra is káros hatással van. Ha azonban mindent megtettünk annak érdekében, hogy megóvjuk hajunkat, ám mégis őszülünk, akkor a legegyszerűbb, ha elfogadjuk a tényt, hogy fehér hajjal is csodálatosan nézünk ki, ha pedig ez valamiért nem megy, akkor még mindig ott az utolsó mentsvár, a hajfestés.