Lelki problémák, amik testi tünetekhez vezetnek

Az egészségünk mindennél fontosabb és ez a fizikai problémák esetében éppúgy megállja a helyét, mint amikor lelki eredetű panaszaink vannak. Ám vannak olyan különleges esetek, amikor a kettő nagyon is összefügg, sajnos ennek felismeréséig nemegyszer hosszú és rögös úton kell végig mennünk.

A pszichoszomatikus betegség – ahogy az görög eredetű elnevezéséből is jól látható – épp a test és a lélek egymásra ható jelenségei folytán kialakult panaszokat jelöli, ezekből pedig jóval több van, mint ahogy laikusként esetleg elsőre gondolnánk. Azzal már nagyon sokan szembesültünk életünk során, hogy bizonyos fizikai panaszok – elsősorban gondoljunk itt a nagy fájdalommal járó problémákra – egyúttal lelki tüneteket is produkálnak, hiszen egy komolyabb betegség kapcsán melyikünk ne keseredett volna el már komolyabban. Ez azonban az esetek nagy részében a fizikai panaszok múlásával együtt alábbhagy és pár hét elteltével egy rossz emlék csupán. Sokkal nagyobb baj, amikor mindez fordítva történik. Gyakorta megesik ugyanis az is, hogy úgy produkálunk valós, fizikai fájdalommal járó betegséget, hogy annak látszólag nincs megmagyarázható szervi oka. Kivizsgálás kivizsgálást követ, ám az orvosok tanácstalanul állnak az esetünk felett és nem tudják, hogy milyen kezeléssel, vagy gyógyszerrel tudnának segíteni.

Ilyenkor érdemes számításba venni, hogy nem lelki eredetű problémával állunk-e szemben. Ez persze nem egyszerű, hisz ezek többsége általában rejtve marad saját magunk előtt is, ám egy specialista segítségével feltárhatjuk a mélyben lakozó gondokat. Szinte bármilyen tünet együttes esetén gyanakodhatunk, azonban vannak olyan betegségek, amiknél jóval gyakrabban jelenti ez a régóta keresett magyarázatot. Ilyen például a fekély, ami a rohanó életmód és a folyamatos stressz egyik gyakori eredménye. Ugyancsak ide sorolható a magas vérnyomás, sőt, még az asztma is, de egyes esetekben a különböző ízületi fájdalmak és az allergiás reakciók is pszichoszomatikus eredetűek. Ha tehát nincs orvosilag megmagyarázható ok a háttérben, akkor gyanakodjunk arra, hogy lelki eredetű a probléma és minél előbb járjunk utána, hogy valóban így van-e.