Kerékpározás télen? Lehetséges!

Akárcsak a futásnak, a kerékpározásnak is egyre többen hódolnak. Sajnos ahogy a kocogás esetében, úgy a két keréken való száguldásnál is erősen befolyásoló tényező az aktuális időjárás.

Kétségtelen, hogy a legkellemesebb a tavaszi és az őszi időszak, hisz ilyenkor nincs se túl meleg, se túl hideg. Sokan kimondottan szeretik a nyári meleget is a hajtásra, egy egyéni preferencia kérdése. A gond inkább a téli időjárással van, hisz amint beköszönt a hideg, már nem sokan merészkednek ki és hosszú szünetre van kárhoztatva az, aki szeretne egy nagyot tekerni. Azonban akár csak a futás esetében, a kerékpározásnál is az a helyzet, hogy megfelelő előkészületekkel és kellő odafigyeléssel még a legzordabb időjárásban is hódolhatunk a szenvedélyünknek, méghozzá biztonságosan.

Az első és legfontosabb, az a saját egészségünk megóvása, amihez hidegben elengedhetetlen a megfelelő ruházat. Ez sajnos nem olcsó, ám ha nem szeretnénk komolyabban költeni a téli szettre, akkor inkább engedjük el a hidegben biciklizést, mert anélkül szinte garantált, hogy rövidtávon betegség lesz a sportolás vége, és bizony akár egy súlyosabb tüdőgyulladás is könnyen lehet a dologból. Mindenképpen szélálló, vízhatlan ruhára van szükség, emellett azonban a kiegészítők legalább olyan fontosak, mint maga az öltözék, így mindenképpen szerezzünk be megfelelő sapkát, kesztyűt, cipővédőt. Ha ezzel megvagyunk, akkor a biztonságunk másik zálogára kell koncentrálni. Ez pedig nem más, mint maga a kerékpár, amit készítsünk fel a téli futásra. Ügyeljünk arra is, hogy ezekben a hónapokban sokkal rosszabbak a fényviszonyok, így a világításra és a fényvisszaverők használatára fektessünk különösen nagy hangsúlyt. Ha pedig végre elindulunk, akkor legyünk nagyon körültekintőek. Lehetőleg olyan útvonalat válasszunk, ami sík – így elkerüljük az emelkedőn izzadást -, illetve ha megoldható, akkor úgy tervezzük meg az utat, hogy bármelyik pontjáról könnyedén hazajussunk, ha esetleg lecsap ránk egy vihar, vagy meghibásodik valami a kerékpáron. Legyünk nagyon óvatosak és hajtsunk az útviszonyoknak megfelelően, hisz a legfontosabb, hogy biztonságosan haza is érjünk.