Így indítsd a gyermek reggelét, hogy jó napja legyen

Felnőttként szinte már megszoktuk – már amennyiben ezt meg lehet -, hogy ébresztőórára kelünk, és már rögtön ébredés után az első dolgunk, hogy nyúlunk a telefonunkért, megnézzük a híreket, illetve azt, hogy érkezett-e bármilyen munkával kapcsolatos üzenetünk, amíg aludtunk.

Innen aztán egyenes – és gyors – út vezet a kávéfőzőig, egy gyors zuhany és már indulhatunk is a munkába, ki több kedvvel, ki kevesebbel, az azonban biztos, hogy nem olyan lelkesen, mintha egy játékkal teli nap várna ránk. Azt is kár lenne tagadni, hogy bizony vannak nehezebb napok és még annál is nehezebb reggelek. Ilyenkor nem csupán azt érezzük, hogy elemi erővel húz minket vissza az ágy, de miután nagy nehezen rászántuk magunkat arra, hogy kikászálódjunk a paplan jó meleg öleléséből, a nap további része hasonlóan nyögvenyelősen telik csak és azt kívánjuk, bárcsak vége lenne már és fekhetnénk vissza végre. Nos, a helyzet az, hogy bár egy kisgyermek élete hatványozottan könnyebbnek tűnik a felnőtt létnél, bizony a kicsiknek is vannak rossz napjaik, és ha nem is gondolnánk, de ők is tudnak bal lábbal kelni. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az első pár percben mi történik velük, hisz az akár az egész napjuk hangulatát meghatározhatja.

Először is érdemes figyelembe venni, hogy amennyire mi sem szeretünk hirtelen kelni, úgy bizony a gyerkőcök sem. Emiatt aztán mindig hagyjunk időt arra, hogy szép lassan ébredhessenek, ilyenkor pedig egy kedves szó, vagy egy játékos ölelkezés kiváló napindító lehet. Emellett persze gondoljunk a csöppségek egészségére is. Akárcsak a mi emésztésünknek, úgy az övéknek is az a legkellemesebb, ha egy pohár vízzel indítják a reggelt, így ez lehetőleg sose maradjon el. A legkisebbeknek persze az anyatej, vagy a tápszer kitűnően helyettesíti ezt még. Innentől pedig indulhat a nap, ami a legjobb, ha rögtön valami aktivitással kezdődik. A gyermek korához képest felkelés után várhatja valami könnyű feladat, aminek az elvégzése – és az érte bezsebelt dicséret -, rögtön egy sikerélménnyel kecsegtet, ami a fejlődésük szempontjából rendkívül fontos. Ez csupán pár percnyi rituálé, ám hatalmas hatással lehet a kicsi érzelmi fejlődésére, no és persze elősegíti, hogy az egész napja vidáman és boldogan teljen.