Hogyan szabályozza az étrend az RNS érését?

Különösen érzékenyek a kémiai módosításokra a messenger RNS-ek (mRNS-ek) azok a molekulák, amelyek felelősek a genomunkban kódolt információk továbbításáért, lehetővé téve a sejtjeink működéséhez szükséges fehérjék szintézisét.

A svájci Genfi Egyetem (UNIGE) két csapata a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) az mRNS-molekulák egy speciális típusú kémiai módosítására – metilációra hívta fel a figyelmet – a Caenorhabditis kis férgekre. Megállapították, hogy az mRNS egy adott szekvenciáján végzett metiláció annak lebomlásához vezet, és hogy ez a szabályozási mechanizmus a féreg étrendjétől függ. Ezeket a megállapításokat a Cell folyóiratban lehet elolvasni. Számos lépés megy végbe, mielőtt egy DNS által kódolt gén előállítaná a megfelelő fehérjét. A DNS két szálának egyikét először átírják RNS-be, amely azután több folyamaton megy keresztül, beleértve a splicinget is, mielőtt fehérjévé alakulna. Ez a folyamat eltávolítja a felesleges nem kódoló szekvenciákat (intronokat) a génből, és csak a fehérjét kódoló szekvenciákat (exonokat) hagyja meg. Az RNS ezen érett formáját messenger RNS-nek (mRNS) nevezzük.

Ezen folyamatok mellett az RNS – de a DNS-molekulák is – kémiai módosításon eshetnek át: metilezésen. Ez egy metilcsoport (CH3) hozzáadásából áll, amely lehetővé teszi ezen molekulák sorsának módosítását anélkül, hogy megváltoztatná szekvenciájukat. Az RNS metilezése elengedhetetlen: az RNS metilezése nélküli az egerek korai embrionális stádiumban pusztulnak el. Az UNIGE két szomszédos csapatának egyike az RNS-szabályozással foglalkozik, a másik pedig a C. elegans féreg DNS-szerveződésére szakosodott, a metiláció szerepét tanulmányozta a génexpresszió szabályozásában. Ez a gén, amelynek mRNS-ét metilációval módosítják, a metildonort termelő enzimet kódolja. „Ezért önszabályozó mechanizmusról van szó, mivel a metilezéshez szükséges kulcsfaktor előállításában részt vevő gént maga a metiláció szabályozza!”

Vélemény, hozzászólás?