Hűvös lakás sötétítő függöny alkalmazásával, légkondicionáló nélkül

A légkondit nem mindenki szereti, vagy egészségügyi okokból nem tudja elviselni, mert azonnal megfázik tőle, a hűvös lakásra viszont sokszor igény lenne a nyári hőségben. Egy jó fényzáró sötétítő függöny azonban felérhet egy légkondival is, ha jól használjuk.

A légkondicionáló egyre elterjedtebb itthon is, ami érthető az egyre forróbb nyári napok okán. Népszerűsége hiába, azért ezt a készüléket mégsem mindenki tudja megengedni magának. A legolcsóbb és leggyorsabb fényzárást és hűvöst csináló megoldást viszont a sötétítő függöny bárki számára megadhatja.

A rolók és egyéb sötétítő szerkezetek felszerelése időbe és pénzbe kerül és még szakembert is hívni kell, hogy felszerelje. A sötétítő függöny karnisra való felcsipeszelése után azonban pillanatok alatt megoldja a hőség okozta problémát. A sötétítő függöny a hálószobákban és a nappaliban is jó szolgálatot tesz. Gyerekszobában is elengedhetetlen, hiszen a gyermekek délutáni alvása során fontos, hogy besötétítsünk nekik, hogy nyugodtabban tudjanak aludni. Nappali fénynél kevésbé lesz mély és nyugodt az alvás, de egy jó vastag sötétítő függönnyel kizárhatjuk a napfényt ilyenkor is.

A sötétítő függöny a lakás hűvössé tétele mellett dekorációs elemként is funkcionál. A lakás belső terének kialakításában nagy szerepet kapnak a függönyök is. Mind a fényáteresztő függöny, mind a sötétítő függöny meghatározza otthonunk stílusát. Nagyon kellemes hangulatot teremthetünk egy szép színű, akár lila, arany, zöld, esetleg egy stílusos ezüstszürke sötétítő függönnyel. Ezeket a függönyöket megvásárolhatjuk készre varrt állapotban is, amit általában szettben kínálnak számunkra. Ez esetben 2 db 150 x 250 cm-es hazai szabványú méretekkel találkozhatunk. Minél szélesebb egy függöny, annál sűrűbben berakható, nem érdemes tehát spórolni vele, ha a maximalizmus fontos számunkra.

Függöny
Függöny

A sötétítő függöny előnyei:

  • költséghatékony
  • esztétikus
  • jó szigetelő télen, nyáron remek fényzáró
  • beláthatatlanná teszi a szobát este

Sötétítő függöny nélkül a nyári kánikula szinte elviselhetetlenné válhat. Egy tetőtéri lakás besötétítése nagyon fontos, ha nehezen viseljük a 28-30 Celsius fokos klímát otthonunkban. Néha apró praktikákkal is sokkal komfortosabbá tehetjük otthonunkat és környezetünket. Nem minden esetben kell súlyos pénzeket költenünk, ahhoz, hogy kellemes miliőben élhessünk.

A sötétítő függöny erre az élő példa. Gyors és olcsó megoldás akkor, amikor nem tehetjük meg, hogy klímaberendezést szereltessünk fel.

Vélemény, hozzászólás?