Hogyan kezeljük, ha a másik szó nélkül lelép?

Megdöbbentő, de a felnőtt lakosságból nagyjából minden negyedik ember járt már úgy, hogy a párja egyszer csak szó nélkül eltűnt és ezzel véget is vetett a kapcsolatuknak.

Ez a jelenség mára már olyan méreteket öltött, hogy külön – angol – szó is született rá, s bár a ghostlingnak egyelőre nincs magyar megfelelője, nem lenne meglepő, ha az sem váratna sokat magára. Ez egy aránylag új keletű jelenség, valamelyest összefügg az urbanizációval és a párkapcsolati szokások megváltozásával, hisz míg régebben az udvarlás és az ismerkedés is szinte kizárólag személyes kontaktus útján zajlott, addig ma már nagyon sok fiatal – és idős – ezt az online térben intézi. A világhálónak pedig megvan az az előnye – és egyben hátránya -, hogy némiképp arctalan és személytelen, ezért aztán az emberek megtesznek olyan dolgokat is, amelyekhez személyesen nem lenne bátorságuk, vagy épp lelkiismeretük.

A ghostling azonban hatalmas sokként érheti azt, akivel történik, hisz egy kapcsolatnak – legyen az régóta tartó, vagy csak pár hetes – megvannak a maga szakaszai. Ennek megfelelően méltó lezárásra is szükség van, hisz anélkül óriási űr marad az emberben. Így hát, ha mégis megtörténik velünk, hogy a másik egyszer csak egyik napról a másikra eltűnik, akkor nehéz hetek várnak ránk. Elsőként ugyanis ilyenkor mindenki magában keresi a hibát – pedig nem lenne szabad -. Azonban ha ezen a fájdalmas szakaszon túl vagyunk, akkor itt az ideje, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy ez így ebben a formában a másik fél hibája. Hisz lehet, hogy ő ezt így, ebben a formában korrektnek gondolta, és az is megeshet, hogy csak nem akart a szavaival megbántani minket, ám azt muszáj ilyenkor elfogadni, hogy bármennyire is szerettük a párunkat, felnőtt, érzelmileg fejlett ember ilyen formában nem zár le egy párkapcsolatot, hisz tartozik annyival a másik félnek, hogy megmagyarázza, hogy mi vezetett a különváláshoz. Így hát mást nem tehetünk, mint elfogadjuk a tényt, hogy az exünk nem volt méltó hozzánk és ennél sokkal jobbat és többet érdemlünk, majd egyszerűen csak legyintünk és továbblépünk. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy addig ne kezdjünk új párkapcsolatba, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy az új kedvesünkre nem vetítjük ki a sérelmeinket.