Gázszivárgás esetén azonnal cselekedni kell!

A gázszivárgás veszélyeire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Hiába az állandó figyelmeztetés, sajnos minden évben hallani halálos áldozatokról és súlyos mérgezést szenvedettekről, akik a gázszivárgás áldozatául estek. Érdemes odafigyelni és kellőképp elővigyázatosnak lenni!

A gázszivárgással kapcsolatos teendőkről itt tudhat meg bővebb információkat! A gázszivárgás kiderítésére az egyik legjobb módszer a szén-monoxid érzékelő beszerzése. A földgáz jellegzetes illattal rendelkezik, így annak illatát akár kisebb mennyiségű szivárgás esetén is érezni lehet, azonban az is nagyon fontos, hogy a baljós jelek komolyan legyenek véve. A legjobb, ha beszerez egy földgáz és szén-monoxid érzékelőt, így nem csak saját magát, de családját is teljes biztonságban tudhatja. Ha gázszivárgást tapasztal otthonában, azonnal el kell oltani minden nyílt lángot, beleértve a gyertyát és a cigarettát is. Ez azért lényeges, mert nem lehet tudni milyen mértékű szivárgásról van szó, így jobb biztosra menni. Nagy mértékű szivárgás esetén egy kis szikra is elegendő ahhoz, hogy a lakásban robbanás történjen.

A biztonság kedvéért érdemes kikapcsolni az elektronikai cikkeket és a villanykapcsolókat is jobb békén hagyni. Ahogy fentebb is említettük, nagy mértékű szivárgás esetén a legkisebb szikra is életveszélyes lehet, ezért jobb nem kockáztatni. Az ablakokat érdemes minél szélesebbre kitárni. Ha valaki olyan helyen tartózkodott, ahol a szivárgást észlelték, akkor őt mielőbb friss levegőre kell vinni. Célszerű lehet még elzárni a fővezetéket és amint lehet el kell hagyni a lakást, valamint értesíteni a hivatalos szerveket. A biztonság a legfontosabb, így fontos elővigyázatosnak lenni és ha úgy tapasztalja, hogy szivárog a gáz otthonában, akkor mielőbb el kell hagyni a házat!