Ezért fontos a munka és a magánélet egyensúlya

Tanulmányok kimutatták, hogy a munkahelyi stressz a becslések szerint az 5. legnagyobb halálozási ok az Egyesült Államokban. Emellett az itt élők negyede a munkahelyét tekinti a stressz első számú forrásának. Hazánkban ugyan nem végeztek ilyen jellegű felmérést, de szinte biztosra vehető, hogy a számok nagy hasonlóságot mutatnának.

A munkahelyi stresszt sok tényező okozhatja, és biztos, hogy vannak, akiknél egy-egy komolyabb projekt sürgető lezárása, vagy egy kellemetlen modorú munkatárs az, ami kiváltja, a leggyakrabban mégis a teljesítménykényszer hibáztatható. Mert szinte bárhol is legyünk a világon, a munkavállalók egy jelentős része nem áll ki magáért, hisz a legtöbb ember azt hiszi, hogy nincs is más választása, amennyire csak lehetséges, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megtartsa a munkahelyét. Ennek pedig idővel a magánélet látja kárát, közvetve és közvetlenül is. Hisz ha a munkában töltött idő nagy része stresszesen telik, akkor ezt a feszültséget nagyon nehéz kikapcsolni a munkaidő végeztével és nem hazavinni. Ha pedig ez nem sikerül, az rányomja a bélyegét a családi életre. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen dolgoznak otthonról is, ami megint csak feszültségforrás, hisz a kevés, családdal együtt töltött időből vesz el további órákat.

Pedig az emberi agy nincs felkészülve arra, hogy állandó stresszben éljünk és – bár ezt sok főnök nem igazán látja át -, minél nagyobb a nyomás, az hosszútávon annál kevésbé eredményez produktív munkát. Hogy ebből az ördögi körből kikerüljünk, ahhoz az kell, hogy éles határvonalakat húzzunk. Ez persze – főleg eleinte – nem egyszerű feladat, hisz hosszú évek után egyáltalán nem könnyű nemet mondani plusz feladatokra, túlórákra. A legtöbben úgy érzik ilyen helyzetben, hogy ehhez igazándiból nincs is joguk, pedig a diplomatikus nemet mondás egy olyan készség, ami aránylag könnyen fejleszthető. Ez tehát az első lépés egy nyugodtabb élet felé. Próbáljunk meg kilépni a félelem árnyékából és meghúzni azokat a határokat, amelyeket mentális egészségünk érdekében meg kell. Ha pedig ezt megtettük, onnantól kezdve nincs más dolgunk, mint tartani magunkat ezekhez és rövid időn belül érezni fogjuk, hogy ha nyugodtabbak vagyunk, az minden pénzt és áldozatot megér.

Vélemény, hozzászólás?