Egyre gyakoribb probléma a száraz szem jelentkezése

A napjainkban jelentkező száraz szemmel járó panaszok és annak nem megfelelő kezelése egyre gyakoribb probléma, ugyanis a lakosság kb. 5-30%-át érinti szemszárazság.

A száraz szem gyakran befolyással lehet a látás élességére. Sajnos mára már az egyik leggyakrabban előforduló multifaktoriális szemészeti probléma. Mivel a száraz szem főként a látásélességet befolyásolja, a beteget korlátozhatja a vezetésben, az olvasásban, a számítógép használatban, illetve negatív hatással lehet a pszichológiai és lelki állapotunkra is. Ráadásul a legfrissebb kutatások szerint kihatással lehet még az életminőségünkre is. A szemgolyó felszínét borító úgynevezett könnyfilm legfontosabb feladata közzé tartozik a szemfelszín védelme, illetve annak nedvesen tartása és a szaruhártya oxigén ellátása is egyben. A könnyfilm minden pislogásnál újjáépül, így a megfelelő és stabil könnyfilm hozzájárul az éles és tiszta látáshoz. A könnyfilm három rétegből áll, és minden rétegnek megvannak a saját feladatai. A legbelső réteg biztosítja a könny tapadását a szaruhártyára.

A könnyfilm középső rétege antibakteriális hatású és a legnagyobb része a könnymirigyekben található meg. A legkülső réteg pedig a párolgást és a szemhéjak szélének benedvesítését hivatottak megakadályozni. Ennek hiányában, illetve nem megfelelő működésének következményeként sokkal gyorsabban párologna el a könny a szemfelszínéről. A könnyben megtalálhatóak immunrendszeri, antibakteriális fehérjék, hormonok, enzimek, síkosító fehérjekomponensek, illetve még ionok is egyaránt. A száraz szem a nem megfelelő minőségű könnyfilm következtében jelentkezhet. A legfőbb tünetei, hogy a reggeli ébredést követően fájdalmas és nehézkes szem kinyitás, továbbá égő érzés, mintha idegen test érzetét keltené.

Vélemény, hozzászólás?