Diétás tanácsok dialízises betegek számára

A vesék fő feladata a táplálékból és az izomszövetek lebontásából a szervezetben keletkező salakanyagok kiszűrése. Ha azonban a vesék nem képesek kiszűrni az összes méreganyagot és salakanyagot a szervezetből, orvosa többnyire dialízist javasol. A dialízis egy olyan terápia, amelyet az orvosok gyakran javasolnak, ha a veséi nem működnek hatékonyan, ahogy kellene.

Ebben az esetben a diéta elengedhetetlen bizonyos tápanyagok magas szintjének szabályozásához a vérben. Az orvos vagy a dietetikus gyakran olyan étkezési tervet javasol, amely a dializált betegek számára készült. Ebben az étrendben figyelnie kell a nátrium-, foszfor-, kálium-, fehérje- és folyadékfogyasztásra. Ha azonban megfelelő dialíziskezelést kap, amelyet orvosa ír fel, akkor a korlátozások kevesebbek lesznek. Valójában a nátriumot gyakran több élelmiszerhez adják tartósítószerként. Ha azonban vese diétát tart, ellenőriznie kell a nátriumbevitelt. Ellenőrizze az összetevők listáját, és kerülje a magasabb nátriumszintet tartalmazó konzerves ételeket. Főzés közben adjon friss fűszereket és fűszernövényeket ételéhez, hogy korlátozza a nátrium mennyiségét. Gyakran ajánlottak olyan ételeket, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények és fűszerek, valamint a keksz és perecek sómentes változatai.

A dialízis során óvatosnak kell lennie a magas káliumtartalmú ételek túlfogyasztásával. A gabonafélék, bizonyos gyümölcsök és zöldségek magas káliumtartalmúak. Ezért óvatosnak kell lennie a káliumban gazdag élelmiszerek kiválasztásakor. Az olyan élelmiszerek, mint a rizs, fehér kenyér, tészta, friss brokkoli, karfiol, uborka, sárgarépa, alma, szőlő, görögdinnye, ananász stb. alacsony káliumtartalmúak, és egészséges mennyiségben fogyaszthatók. A foszfor létfontosságú ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk energiatermeléséhez és tárolásához. Az egészséges vesék kiszűrik a felesleges foszfort a vérben, és fenntartják a szükséges egyensúlyt.