Alacsony vízfogyasztás a gyerekek körében – Nagyobb probléma, mint gondolná!

A kellő folyadék és főképp vízfogyasztásról nem lehet eleget beszélni és kiemelni annak jelentőségét. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába vannak vele tisztában az emberek, mégsem fogyasztanak elég folyadékot, illetve vizet. Ez a probléma sajnos már a gyerekeket is érinti.

Keveset iszik a gyerek – Ön is tapasztalta már, hogy gyermeke órákon keresztül játszik, olvas, tv-t néz és eszébe sem jut inni? Nos, ezzel nincs egyedül, ugyanis egy általános problémáról van szó. Egy reprezentatív kutatás rávilágított, hogy a mai gyerekek nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, méghozzá olyannyira, hogy a négy és tíz év közti korosztályt a dehidratáció veszélye fenyegeti. A probléma nagyon komoly, ugyanis azok a gyerekek, akik nem fogyasztanak elég folyadékot, az iskolában sem teljesítenek jól. Ma Magyarországon a hét és tíz év közti gyerekek negyede nagyon alacsony vízfogyasztónak számít, viszont már a négy és hat éves közti korosztályt is érinti a probléma. A kutatás azt is kiderítette, hogy a kilenc-tíz éves fiúk esetében a legrosszabb a helyzet. Negyven százalékuk ugyanis kritikus határérték alatt fogyaszt vizet.

A gyerekek nem megfelelő folyadékfogyasztása azért is probléma, mert a szellemi tevékenységekhez, tanuláshoz, sporthoz, tornához kellő mennyiségű folyadékellátottságra van szükség. A szülők felelőssége a folyadék fogyasztás kapcsán nagyon nagy. Néhány apró trükkel el lehet érni, hogy a gyerek többet igyon! Például érdemes az asztalra vizeskancsót tenni, így nagyobb eséllyel fogyaszt vizet étkezés során a gyerek. Ezenkívül célszerű egy egyszerű nem vagy szomjas kérdéssel felhívni figyelmét a folyadék fogyasztásra. Ha a gyerek nem kedveli a csapvizet, akkor azt javasoljuk, hogy szereltessen a csapra víztisztító készüléket!