Hogyan lehet megszabadulni a pikkelyektől az Euonymus cserjéken?

A pikkely (vagy páncélos pikkely) a rovarok egy gyakori családját írja le, amelyek különféle cserjéken és fákon táplálkoznak. Az euonymus cserjéket (különösen az Euonymus japonica) támadó pikkelyek egyik típusa az euonymus pikkelysömör (Unaspis euonymi). Ez egy páncélozott típusú pikkely, amely két színben látható: a hímek fehérek, a nőstények pedig barnák. Mindkettő felszívja a növényi szöveteket, ami károsodást okozhat. A rovarok a mézharmatot is kiválasztják, egy ragacsos anyagot, amely kormos penészképződést okozhat.

A páncélos pikkely védőburkolat alatt él és növényi levekkel táplálkozik. Az Euonymus pikkelye a fertőzött növények szárán és levelén apró, körülbelül 1/16 hüvelyk hosszúságú fehér vonalakként vagy valamivel nagyobb, osztrigahéjszerű barna csomókként jelenik meg. Az erősen fertőzött növényeket fehér pikkelyvonalak vonhatják be a szárak és a levélerek mentén. Ez a fehér vonalakból álló bevonat a fertőzés legkönnyebben azonosítható tünete. Egy másik tünet a fehér vagy sárga foltok, amelyek a pikkelyes táplálkozás hatására jelennek meg a levélfelületeken. Extrém esetekben a növényeket az euonymus pikkelysömör elpusztíthatja.

Az Euonymus pikkelysömör párosodott, kifejlett nőstényként telel, majd tavasszal tojásokat rak. Ezek a tojások apró, éretlen pikkelyekké, úgynevezett csúszómászókként kelnek ki, amelyek rövid ideig a szárak és a levelek mentén mozognak, amíg mozdulatlanná válnak, védőburkolatot növesztenek és táplálkozni kezdenek. Az első csúszómászók kikelnek, és május végétől június elejéig aktívak. A bejárók újabb generációja ismét aktív július végétől augusztusig. Az érett hím pikkelyes szárnyakat növeszt, és repülve utazik, hogy a nőstény pikkelyekkel párosodjon. A pikkely nem fertőzi meg a talajt a növények körül; ahhoz, hogy létrejöjjön, fiókára van szüksége.