A legideálisabb kutyafajták gyerek mellé

Semmi sem teszi teljesebbé a családot, mint egy kutya, de fontos tudni, hogy vannak olyan fajták, amelyek jobban kijönnek a gyerekekkel, mint mások. Ennek megfelelően sose kapkodjuk el az új jövevény kiválasztását és mindig mérlegeljük, hogy hosszú időre választjuk négylábú társunkat.

Ha gyermekbarát kutyákról megy a társalgás, akkor az esetek nagy részében vagy a Golden Retriever, vagy a Labrador merül fel lehetséges ötletként és hát kár is lenne tagadni, hogy ez a két fajta tökéletes választás bárki számára. Megfelelő nevelés esetén nem csak a gyerekekkel, de bármilyen más állattal, sőt az idegenekkel is jól kijönnek, arról nem is beszélve, hogy birkatürelműek és ez a szőrnyúzó, apró kezek mellett egy áldott jó tulajdonság. Ám mi van akkor, ha mondjuk a szülőknek ez a két fajta nem tetszik? Hisz van ilyen, sokunknak van egy bizonyos belső elképzelése arról, hogy milyen kutyát szeretne. Ilyenkor akkor le kell mondani a négylábú társról, mert gyermek mellé másik fajta nem való? Szerencsére erről szó sincs, számtalan olyan kutyafajta van, ami jól viseli a hangoskodást és az egyéb, gyerkőcökkel járó nehézséget.

Mindjárt ott van például a filmekben méltatlanul fásultnak és kifinomultnak ábrázolt uszkár, amely valójában nagyon játékos és szociális kutya. Amellett, hogy rendkívül intelligens, igen energikus is, ezt mindenképpen vegyük számításba. Azok számára, akik inkább a nyugodtabb tempót részesítik előnyben, az örökké álmos szemű basset hound a tökéletes választás. Kötélidegzetű, mindig barátságos, és kitűnő társa a kicsiknek. Ezen a vonalon haladva az angol, illetve a francia bulldog, valamint a mopsz is tökéletes választás, abszolút agressziótól mentes fajta mindhárom, így nyugodtak lehetünk akkor is, ha nem tartjuk rajta a szemünket a közös játékon. Végül, de nem utolsósorban nyugodt szívvel ajánlható kisgyerekek mellé a legintelligensebbnek tartott border collie is, hisz nem csak a legjobb barátja lesz a csöppségnek, de nagyon sokat tanulhatnak is egymástól, míg közösen felcseperednek.