A zsírsejtek vészjelzése arra ösztönzi a szívet, hogy erősítse a védelmet az elhízás ellen

A szív által a zsírból kapott stresszjel segíthet megvédeni az elhízás által kiváltott szívkárosodást – állítja az UT Southwestern kutatói által vezetett új tanulmány. Az online közzétett megállapítás segíthet megmagyarázni az „elhízás paradoxonját”, azt a jelenséget, amelyben az elhízott egyének jobb rövid- és középtávú szív- és érrendszeri betegségekre számítanak, mint a soványak, de végső soron rosszabb kimenetelűek.

„Az itt azonosított mechanizmus egy lehet a sok közül, amely megvédi a szívet az elhízástól” – mondta a tanulmány vezetője, Philipp E. Scherer, az UTSW belgyógyászati ​​és sejtbiológiai professzora, aki régóta tanulmányozza a zsíranyagcserét. A tanulmány társvezetője, Clair Crewe, az UTSW belgyógyászati ​​asszisztens oktatója kifejtette, hogy az elhízás metabolikus stressze fokozatosan diszfunkcionálja a zsírszövetet, ami mitokondriumát -az energiát termelő sejtszerveket- zsugorítja és ez emiatt elhal. Végül ez az egészségtelen zsír elveszíti képességét a felesleges kalóriákból származó lipidek tárolására az élelmiszerekben, mérgezve más szerveket a lipotoxicitásnak nevezett hatás révén. Úgy tűnik, hogy egyes szervek, köztük a szív, megelőző védelmet nyújtanak a lipotoxicitás ellen. De hogy a szív hogyan érzékeli a zsír diszfunkcionális állapotát, nem ismert.

Tanulmányukban Dr. Crewe, Dr. Scherer és kollégáik genetikai technikát alkalmaztak az egerekben a mitokondriális tömeg és funkció elvesztésének felgyorsítására. Amikor ezek az állatok magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak és elhíztak, a kutatók azt találták, hogy a rágcsálók zsírsejtjei elkezdtek extracelluláris hólyagokat küldeni, amelyek apró haldokló mitokondriumokkal vannak tele. Ezen mitokondriális töredékek egy része a véráramon keresztül a szívbe utazott, és oxidatív stresszt váltott ki, amely állapotban a sejtek káros szabad gyököket termelnek. Ennek a stressznek a ellensúlyozására a szívsejtek védő antioxidáns molekulák özönét állítják elő.

Vélemény, hozzászólás?