A tanulmány szerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek javíthatják a vastagbélrák túlélését

Az elterjedt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek javíthatják a vastagbélrákos betegek túlélését, egy új tanulmány szerint. Közel 14.000 vastagbélrákban szenvedő beteg eredményeinek áttekintése után a kutatók megállapították, hogy az ACE-gátlók, a béta-blokkolók és a tiazid-diuretikumok mind összefüggésben állnak a mortalitás csökkenésével. Azt is megállapították, hogy azok a betegek, akik következetesen szedték vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket, kevésbé valószínű, hogy meghalnak rákos megbetegedésükben.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a jobb eredmények közötti kapcsolat megerősítéséhez. De azt mondják, reménykednek abban, hogy a gyógyszerek új, olcsó módszert kínálhatnak az I-III. Stádiumú vastagbélrákos betegek ellátásának javítására. „A költséghatékony megoldások a rák túlélésének meghosszabbítására az idősebb betegekben az általánosan használt gyógyszerekben rejlenek”-mondta Rajesh Balkrishnan, a Virginia Egyetem Orvostudományi Egyetem Közegészségügyi Tudományok Tanszékének kutatója.

„Azonban további megerősítésre van szükségünk ezekkel az eredményekkel kapcsolatban klinikai vizsgálatok során.” A vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rák az Egyesült Államokban. Az American Cancer Society becslései szerint ebben az évben 104.270 új vastagbélrák és 45.230 végbélrákos eset lesz az Egyesült Államokban. A vastagbélrákban szenvedő fiatalabbak számának aggasztó növekedése nemrég arra késztette az Egyesült Államok Preventive Services Task Force -ját, hogy csökkentse az átlagéletkort a betegség első szűrésénél 50 évről 45 évre. A magas vérnyomás gyakori a vastagbélrákban szenvedő betegek körében, de kevés kutatást végeztek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lehetséges hatásairól a betegek kimenetelére.

Vélemény, hozzászólás?