Valóban napi 10000 lépést kell megtennünk az egészségünkért?

A rendszeres gyaloglás számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kockázatának az elkerülését. A legjobb az egészben, hogy ingyenes, bárhol megtehetjük, és legtöbbünk számára viszonylag könnyű beilleszteni a napi rutinban.

Gyakran azt halljuk, hogy 10000 aranylépés, amelyre törekedni kell egy nap alatt. De valóban meg kell tennünk naponta 10000 lépést? Nem feltétlenül. Ezt a figurát eredetileg egy marketing kampány részeként népszerűsítették annakidején és érte némi kritika. A tízezer lépés koncepcióját eredetileg Japánban fogalmazták meg az 1964-es tokiói olimpia előtt. Valódi bizonyíték nem támasztotta alá ezt a célt. Inkább marketing stratégia volt a lépésszámlálók eladásához. Nagyon kevés volt az érdeklődés az ötlet iránt a századfordulóig, amikor a koncepciót 2001-ben az ausztrál egészségfejlesztési kutatók újra megvizsgálták, hogy ösztönözzék az embereket az aktívabb mozgásra.

A felhalmozott bizonyítékok alapján világszerte számos fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatás a heti minimum 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást javasol. Ez napi 30 percnek felel meg a hétvégéket kivéve. Egy fél óra tevékenység körülbelül 3000-4000 lépésnek felel meg mérsékelt ütemben. Természetesen egyesek sokkal kevesebb lépést halmoznak fel naponta – például az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és az irodai dolgozók. Mások viszont sokkal többet tesznek meg, mint például a gyerekek vagy a futók. A 10000-es cél tehát nem mindenkinek való. Egy alacsonyabb egyéni lépés cél kitűzése rendben van, amíg körülbelül 3000–4000 lépést szeretne hozzáadni a napjához. Ez azt jelenti, hogy elvégezte a napi 30 perces tevékenységet. A lényeg, hogy figyeljen a mindennapi rendszeres mozgásra, még ha az nem is haladja meg 10000 lépést.

Vélemény, hozzászólás?