Új kutatások az epilepszia jobb kezeléséhez vezethetnek

A tudósok felfedezték, hogy a neuronok összekapcsolódása az agy régióiban jobban jelezheti a betegség előrehaladását és az agyi rendellenességekkel, például epilepsziával küzdő betegek kezelésének eredményeit.

Számos agyi betegség sejtpusztuláshoz és az agyon belüli kapcsolatok megszüntetéséhez vezet. A most megjelent új tanulmányban egy kutatócsoport, dr. Marcus Kaiser vezetésével, a Nottinghami Egyetem Orvostudományi Karából, műtéten átesett epilepsziás betegeket vizsgált meg. Megállapították, hogy az agyi régiókban a helyi hálózatban bekövetkező változások jobban megjósolhatják a betegség progresszióját, és azt is, hogy a műtét sikeres lesz-e vagy sem. A csapat megállapította, hogy az agy régiói közötti összeköttetést vizsgálva kiváló eredményeket mutatnak a jelenlegi megközelítésnél, amely csak az agyi régiók közötti rosttraktus-kapcsolat megfigyelését jelenti. Ha az agy felszínét 50.000 hasonló méretű hálózati csomópontra osztjuk, akkor mindegyik agyi régió 100-500 csomópontú helyi hálózatként tanulmányozható. Ezek a helyi hálózatok egyértelmű változásokat mutattak az epilepsziás rohamokban nem szenvedő kontrollcsoportokhoz képest.

A nem-invazív technika, az úgynevezett diffúziós tenzor képalkotás – a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) szkennereinek speciális mérési protokollja – segítségével a tudósok csapata bebizonyította, hogy a betegek számára eltávolítják az agyi régiókon belüli és közötti rostokat. Megállapították azonban, hogy a régiókon belüli kapcsolódás jobban megjósolja, hogy az agyszövet műtéti eltávolítása sikeres volt-e a jövőbeni rohamok megelőzésében. Dr. Kaiser, a Nottinghami Egyetem neuroinformatikai professzora elmagyarázza: Fontos, hogy a roham kezdőpontjától távol eső régiók voltak érintettek, például a szemközti agyféltekén.

Vélemény, hozzászólás?