Tippek a család mellett dolgozó nők számára

Megkapja a munkahelyén azt, amit megérdemel? Egyszer válaszoltam egy nő aggodalmára, aki egy kormányzati ügynökségnél dolgozott. Évente több díj elnyeréséről számolt be, de úgy vélte, hogy nem léptették elő, pusztán azért, mert vannak gyermekei.

„A munkáltató úgy érezte, hogy családi felelősségem megzavarhatja a megnövekedett felelősség kezelésének képességét.” A munkahelyén kiégettnek és otthon stresszesnek érezheti magát. Munkavállalóként nem kényszerítheti a főnökét arra, hogy előléptetést, több juttatást, emelést és így tovább adjon. Persze, ha a munkáltató valami igazán kirívó dolgot tesz, akkor sok időt és pénzt tölthet el egy jogi csatában. De kétlem, hogy ez javítaná az életét! A nők különösen munkahelyi és családi problémákkal küzdenek. Aggódnak, de a munkáltatók is aggódnak. Miután az üzleti életünk helyreáll, gyakran fontolóra vesszük a terhesség (és a szülési szabadság) lehetőségét, valamint a munka megszakításait (házastársak, iskolák, beteg gyerekek). Ezeket a lehetőségeket nem hivatalosan és öntudatlanul bele lehet foglalni a bérezési vagy előléptetési végső döntésbe.

Ezt néha nehéz megtenni. Manapság a nőket elárasztják a média és a társadalmi üzenetek, amelyek arra késztetik őket, hogy másszanak fel a vállalati ranglétrán, és követeljék a nekik járó összeget. Sok olyan dolgozó anyukát ismerek, akik a jobb életminőség érdekében „alacsonyabb szintű” pozícióban hagyták el a vállalatot. A legtöbben azt mondják el nekem, hogy ez volt a legjobb döntés, amit valaha hoztak, és arra kívánják, bárcsak hamarabb megtették volna. Sokan azt mondják, hogy több órát dolgoztak a kelleténél annak reményében, hogy felmásszanak a létrára, majd utólag rájöttek, soha nem volt esélyük felmászni egy újabb fokozatra anyaként.

Vélemény, hozzászólás?