Szájápolás rákos betegeknél

Fontos a jó szájápolás fenntartása a rákkezelés során és azon túl is. A kemoterápiás gyógyszerek sebeket okozhatnak a szájban és a torokban, valamint szárazságot, irritációt vagy vérzést okozhatnak. A szájfekélyek miatt a fogak megfertőződhetnek, ezért gyakorolja a jó szájhigiéniát.

További infókat itt talál a budapestdental.hu weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és itt mindent megtalál ebben a témában, ráadásul időpontot is kérhet konzultációra.  A száj, az íny és a torok egészségének megőrzése érdekében a rákkezelés során hajtsa végre a következő lépéseket: Minden nap ellenőrizze a száját, hogy nincs-e rajta probléma. Minden étkezés után és lefekvés előtt mosson fogat puha fogkefével. Beszéljen orvosával a fogselyemről. Kerülje a nagy mennyiségű sót vagy alkoholt tartalmazó kereskedelmi szájvizeket.   Fogyasszon puha, nedves ételeket, és kerülje azokat, amelyek irritálják a száját. A szájszárazság gyakran más fogászati ​​problémák okozója, és elkerülhető a cukor nélküli rágógumi rágásával, a hidratálás fenntartásával és szükség esetén nyálpótló használatával. A kemoterápia a gyorsan osztódó sejteket érinti. A rákos sejtek és néhány normális sejt, például a szájat, a gyomor-bél traktust, a csontvelő sejteket és a hajsejteket bélelő sejtek gyorsan osztódnak.

A kemoterápia nem képes megkülönböztetni a normális sejteket és a rosszindulatú sejteket, és néha mindkettőt megsebesíti. A kemoterápia csökkentheti a fehérvérsejtek számát, a vérlemezkeszámot és a vörösvértestek számát. Ezt csontvelő-szuppressziónak nevezik (másik név a mieloszuppresszió). Ezáltal nagyobb a fertőzés és/vagy a vérzés veszélye. Ha már létezik fogászati ​​fertőzés, például üregek, tályogok vagy íny (parodontális) betegség, a fertőzés súlyosbodhat. Bővebb leírásért és információkért nézzen be a budapestdental.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?