A dalmadár genetikai felfedezése új betekintést nyújt a tudósoknak

Az új kutatások egy dallam hordozó képessége mellett egy kis énekesmadárfaj genetikai furcsaságát tárják fel. Kiderült, hogy a dalmadár meglepően egészséges madár.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban ma megjelent tanulmányból kiderül, hogy a dalmadárnak és más énekesmadaraknak alacsony sűrűségű lipoprotein receptor (LDLR) génje meglepően különbözik más gerincesektől. Úgy gondolták, hogy az LDLR funkciója, amely felelős az LDL-hez kötött koleszterin vagy a „rossz koleszterin” sejtek általi felvételéért, konzerválódott a gerincesek között. Az OHSU tudósai azt találták, hogy az énekesmadarak esetében hiányoznak a receptor működéséhez szükséges kulcsdomének. Az ilyen mutációk a súlyos magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatának genetikai okai. Meglepő módon ez nem eredményezett magas koleszterinszintet az énekesmadarak számára; koleszterinszintjük nagy részét nagy sűrűségű lipoproteinben, HDL-ben vagy „jó koleszterinben” hordozzák.

„Úgy tűnik, hogy ezek az énekesmadarak alkalmazkodtak az LDLR változásokhoz, és egészséges koleszterinprofilt, vagy az alacsony és a magas koleszterin arányt alakítottak ki” – mondta Claudio Mello, vezető szerző, az Orvostudományi Kar viselkedés-idegtudományának professzora az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetemen. „Ez arra utal, hogy az énekesmadarak valamilyen védelmet élvezhetnek a szív- és érrendszeri betegségek ellen.” Viszont a felfedezés egy olyan modellhez vezethet, amely jobban megérti – és végül javítja a kezelést – az emberek szív- és érrendszeri betegségei esetén. Ez a feltételezhetetlen különbségű genetikai mutáció a vírus bejutására, a sejttranszport rendszerekre és potenciálisan a génterápiákra is kihat.

Vélemény, hozzászólás?