Szabad barátkozni a munkahelyen, vagy jobb, ha csak kollégák maradunk?

Örök dilemma a munkahelyi barátkozás kérdése, van, aki szigorúan tartja magát az elvhez, hogy a munkatársak azok munkatársak csupán, de olyanok is szép számmal akadnak, akik a munkaidőn kívül is sokat lógnak együtt.

Természetesen nincs is arra általános szabály, hogy szabad-e mélyebb kapcsolatot kialakítani a kollégáinkkal, ugyanakkor van pár dolog ezzel kapcsolatban, amire a saját érdekünkben érdemes nagyon odafigyelni. Ugyanis akik azt mondják, hogy a kollégáid – és főképp a főnököd – azok nem a barátaid, és a azért mész be, hogy a munkádat elvégezd, azok a legtöbb esetben okkal mondják ezt, mégpedig azért, mert már jártak pórul a túlzott bizalmaskodással. Sajnos előfordul olyan eset, amikor a jó fejnek tűnő munkatárs – például egy előléptetés reményében – besároz minket, ahogy az is benne van a pakliban, hogy a felettesünk olyan plusz munkákat rak a nyakunkba, amire csak azért nem mondunk nemet, mert bizalmasnak gondoljuk a kapcsolatunkat.

Az igazság tehát inkább valahol félúton van. Ha úgy érezzük, hogy egy nagyon jó társaságba kerültünk és szeretnénk annak a részesei lenni, akkor persze barátkozzunk és szervezzünk közös programokat, ám eleinte azért legyünk óvatosak. Ez csupán annyit takar, hogy ne osszunk meg túlságosan személyes információkat magunkról – főképp ne olyat, amivel vissza lehet élni -, és inkább csak szép lassan olvadjunk bele a társaságba, követve a fokozatosság elvét, hogy legyen ideje kialakulni a bizalomnak. A vezetőséggel, főnökkel való barátkozás azonban tényleg nem feltétlen a legjobb ötlet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne legyünk jóban a feljebbvalóinkkal – sőt, kifejezetten tanácsos -, ám mindig tartsunk egy határt, mert ha túlságosan bizalmassá válik a kapcsolat, akkor az előbb-utóbb kínos és kényelmetlen szituációkhoz vezethet, tekintve, hogy kényes munkahelyi kérdések esetén a barátságba egy szempillantás alatt háttérbe szorul és előtérbe kerül a főnök-beosztott felállás. Legyünk mindig megfontoltak, és óvatosak, és ha esetleg úgy alakul, akkor emlékezzünk rá, hogy teljesen normális, ha a munkahelyre csak dolgozni járunk és nem barátkozni.