Opatija útikalauz

Az Adriai-tenger partján fekvő, festői szépségű horvát település Opatija. Ismert még olasz eredetű nevén is, mint Abbázia. A település az erdős Ucka-hegység lábánál terül el és babérligetek veszik körül. Először bencés szerzetesek alapítottak itt kolostort a 15. században, fejlődésnek azonban csak a 19. századtól indult meg.

A század végére az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkedveltebb üdülőhelye lett. Több szálloda és villák is épültek ebben az időben, amelyek ma már igazán romantikus hangulatot árasztanak. Ha Opatijába látogat az ember, akkor igazi 19. század végi, 20. század eleji hangulatba csöppen. Ez miatt Opatija, Horvátország egyik legkedveltebb üdülőhelye, ahová nyáron rengeteg látogató érkezik. Legfőbb látványosságai a Szent Jakab templom és a Villa Agnolia. Érdemes végig sétálni a város csodálatos villákkal és régi szállodákkal övezett fő utcáján, valamint a 12 kilométer hosszú tengerparti sétányán, melyet a horvát Riviérának is neveznek.

Ferenc József osztrák császár és magyar király is sok időt töltött el Opatijában, az egyik kedvenc tengerparti üdülőhelye volt. A település csodálatos strandjai és enyhe klímája miatt mindenképpen ajánlható, elsősorban családok számára. Opatija az idősek körében is az egyik legkedveltebb településnek számít. A városban azonban a fiatalok sem unatkoznak, ugyanis a szomszédos Rijekával villamoshálózat köti össze, így a szórakozni vágyók is megtalálhatják a számításaikat a szomszédos településen.

Vélemény, hozzászólás?