Nemzetközi Valutaalap és a Világbank

Van néhány szervezet, melyek részei a világ mindennapjainak, ám ha megkérdeznék, mit tudunk róla, nem sok jutna eszünkbe. Ilyen például a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank. A Nemzetközi Valutaalap, azaz International Monetary Found, közismerten IMF.

1945-ben jött létre, 1547-től az ENSZ szakosított szervezeteként működik. Mondhatjuk, hogy a Nemzeközi Valutaalap a világ legfőbb bankja. A szervezet lefőbb tevékenysége a világ pénzügyi rendszerének felügyelete, a világ pénzügyi rendszerének zavartalan működéséhez szükséges feltételek megteremtése. Emellett rövid és középlejáratú hiteleket szolgáltat azon tagországok számára, amelyeknek fizetési nehézségeik vannak. 1980 elejétől ezutóbbi feladata került előtérbe, mikor a közepes fejlettségi szinten álló országok eladósodtak. Az IMF hiteleit feltételes hiteleknek is szokták nevezni, mert a szervezet csak akkor nyújt hitelt, ha a hitelt kérő országok a gazdaságuk átalakítása során figyelembe veszik és követik az IMF előírásait és eleget tesznek a szervezet feltételeinek.

A Világban, azaz World Bank egyidőben került létrehozásra az IMF szervezetével, a Nemzetközi Valutaalap testvérintézménye. Az intézmény hivatalos neve Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, azaz International Bank for Reconstruction and Development. Az ENSZ szakosított intézménye, tagságának feltétele az előzetes IMF tagság, a szervezet székhelye Washingtonban található. A Világban elsődleges feladata volt, hogy Európa háborúk utáni újjáépítéséshez adjon segítséget. Mostanra az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országok gazdasági fejlődésének segítője.  Hosszú lejáratú hiteleket nyújt, melyek rébvén az országok konkrét fejlesztési beruházásokat valósíthatnak meg.

Vélemény, hozzászólás?