Narancsolaj használata száraz fa termeszek kezelésére

Bár a narancshéj forgácsa felhasználható az ételek ízesítésére, és a narancshéjból származó olaj kis adagja állítólag egészségügyi előnyökkel jár, a nagy mennyiségű olaj hányást és hányingert okozhat az emberekben. Az ilyen negatív hatások még nagyobbak, ha a narancs olajat rovar kártevők ellen használják. A narancsolaj halálos lehet sok rovarra, beleértve a csótányokat, hangyákat, poratkákat, legyeket, darazsakat, pókokat, tücsköket, és ami talán a legfontosabb, a termeszeket.

Annak ellenére, hogy erősen citrusszagú, a narancsolaj nem gyümölcslé, hanem narancshéj kivonata, vízben oldhatatlan anyag. Az 1930 -as években a kaliforniai kutatók elkezdték az arzén befecskendezését a száraz fa termeszek aktív fertőzésébe, kiválasztva azt, mert a termitek, amelyeket az első alkalmazás nem pusztított el, rendszerint mérgező maradványoknak adták át magukat. Az arzén nagyon hatékony peszticid volt. De egy erős és mérgező maradéka jelentős veszélyt jelent más állatokra is, valamint az emberekre, ezért a termeszek elleni küzdelem alternatív módszereit régóta keresik. Napjainkban a narancsolajat természetes termékként egyre inkább gyomirtó és rovarölő szerként forgalmazzák, különösen hatékonyan a száraz fa termeszekkel szemben. Tehát mi ez a csodatermék, és hogyan pusztítja el a termeszeket?

A narancsolaj hatóanyaga a d-limonén, amely egy olyan vegyszer, amiről ismert, hogy gyomirtó és hatékony rovarölő szer különféle kártevők, köztük legyek, szúnyogok, hangyák, tücskök és atkák ellen. A tudósok szerint az olaj feloldja a termesz exoszkeletonját, ami tönkreteszi a rovar sejtmembránjait és megöli a termeszt a hatalmas víz- és fehérjeveszteség miatt. A kezelés módja, amikor száraz fa termesztelepet találtak, lyukakat fúr a fertőzött fába, és narancssárga olajat fecskendez az üreges terekbe, ahol a termeszek táplálkoznak. A kezelés akkor működik a legjobban, ha a rovargalériákat azonosítják és kezelik.

Vélemény, hozzászólás?