Mit jelentenek a visszatérő álmok?

A felnőttek 60-75%-a tapasztal visszatérő álmokat, és több nő éli át ezeket, mint a férfiak. Bár az ismétlődő álmok a legtöbb ember számára az alvás normális részét képezik, tartalmuk miatt aggasztóak lehetnek. Bár kellemesek lehetnek, az ismétlődő álmok 77%-a negatív, a gyakori témák pedig a fogvesztés és az autóbalesetek.

Ha többet tud meg az ismétlődő álmokról, beleértve azt, hogy mennyire gyakoriak, és a jelentésükre vonatkozó legújabb hipotéziseket, akkor könnyebben megértheti az álmait. Az ismétlődő álmokat azonban az alacsonyabb pszichés egészséggel és olyan állapotokkal is összefüggésbe hozták, mint a poszttraumás stressz-zavar. A generalizált szorongásos zavarban szenvedők gyakran álmodnak rosszat, bár az álmok tartalma eltérő lehet. Ha ismétlődő álmai szorongatják vagy aggódik miattuk, fontos, hogy beszéljen orvosával aggodalmairól. Az ismétlődő álmok személyes jellegűek, és más álmokhoz hasonlóan gyakran olyan emberek népesítik be, akiket felismerünk. Az ismétlődő álmok minden alkalommal pontosan ugyanazok lehetnek, vagy csak ugyanazokat a forgatókönyveket vagy félelmeket dolgozzák fel újra. Vannak azonban olyan cselekményvonalak vagy témák, amelyek gyakoriak az ismétlődő álmokban.

Egyes témák gyakoribbak, mint mások. Például az emberek több mint 53%-a tapasztal visszatérő álmokat arról, hogy elesnek, míg csak 15,5%-uk tapasztalja ezeket a fogak elvesztésével kapcsolatban. Nem szokatlan az olyan visszatérő álmok megtapasztalása sem, amelyek személyes tapasztalatokon alapulnak. Az Ön visszatérő álmai élénkek lehetnek, vagy nehéz lehet megjegyezni őket. Habár mind a felnőttek, mind a gyerekek tapasztalnak visszatérő álmokat, a gyerekek gyakrabban tapasztalhatják meg ezeket, mint a tinédzserek vagy a felnőttek. Egy tanulmány szerint a 11 évesek 35%-a számolt be arról, hogy az elmúlt évben ismétlődő álmai voltak, míg a 15 évesek 15%-a mondta ugyanezt.