Milyen szerelési munkálatoknak lássunk neki saját magunk?

Általában két ok vezet ahhoz, hogy saját magunk álljunk neki elvégezni azokat a ház körüli szerelési – és felújítási – munkálatokat, amelyekre amúgy létezik szakember. Az egyik az idő, illetve az anyagiak hiánya. Rengetegszer megesik ugyanis, hogy a szakik csak hónapokkal későbbre adnak időpontot, nekünk pedig nincs lehetőségünk arra, hogy ennyit várjunk a problémánk elhárítására.

No és valljuk be, bizony arra is akad példa szép számmal, amikor olyan ajánlatot kapunk, aminek hallatán inkább azt mondjuk, hogy megcsináljuk saját magunknak. Legyen szó egy festésről, vagy meleg burkolásról, néha olyan árak röpködnek, hogy még az is vállalhatóbb tervnek tűnik, ha inkább rászánjuk az időt, és kitanuljuk az adott szakmát. Előfordul azonban az is, hogy valaki egész egyszerűen olyan beállítottságú, hogy a költséghatékonyságtól és a ráfordított időtől teljesen függetlenül inkább ő maga szereti megoldani ezeket a dolgokat, mert szeret bütykölni, alkotni és javítani.

Bárhogy is legyen, és bármilyen indíttatásból is döntünk úgy, hogy mi magunk leszünk a kivitelezők és a szakik, mindenképpen szelektálni kell, és csak olyan munkafolyamatokba szabad belevágni, amelyekkel nem csinálhatunk nagyobb kárt, mint hasznot. Ilyenkor elsősorban a biztonság az, amire nagyon kell ügyelni, hisz egy festés legfeljebb foltos lesz, ám a villanyszerelés már egész másfajta problémákat rejthet magában. Nyugodtan kísérletezzünk, ám mindig csak olyannak álljunk neki, aminek alaposan utánanéztünk, és aminél a hiba maximum esztétikai lehet. Nyugodtan kérjük ki hozzáértő emberek tanácsait – akár internetes fórumokon -, és ha azt a visszajelzést kapjuk, hogy ezt a fázist mindenképpen bízzuk szakikra, akkor hallgassunk az intelmekre. Legyünk ugyanis bármilyen lelkesek, mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy a biztonság, és az egészség az elsődleges, és néha jobban járunk, ha szakemberekre bízzuk a munkát.