Mikor éri meg külföldön munkát vállalni?

Az utóbbi években egyre többen és többen próbálnak szerencsét külföldön, van aki sikerrel jár és persze olyan is akad, aki rövid idő elteltével már haza is tér. Óriási eltérés tapasztalható ugyanakkor az emberek körében a kérdéssel kapcsolatban, hisz van aki szinte gondolkodás nélkül nekivág az ismeretlennek, míg mások évekig azon gondolkoznak, vajon merjenek-e lépni.

Ha pedig reálisan nézzük a helyzetet, akkor valóban nem egyszerű eldönteni, hogy mikor érdemes szerencsét próbálni és mikor jobb inkább itthon keresni a boldogulást. Sokan vallják, hogy amíg fiatal az ember, addig kell menni, hisz később ez már jóval nehezebb lesz – ebben a gondolatmenetben pedig bőven van igazság. Persze igazándiból nem a kor számít, hanem a felelősség. Amíg csak saját magunkról kell gondoskodnunk, addig tulajdonképpen azt csinálunk, amit akarunk, hisz ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy elterveztük, akkor egyszerűen csak tovább lépünk és kész. Mivel ez általában a fiatalokra jellemző életkörülmény, ezért lehet párhuzamot vonni, ám ez a kérdés ennél azért jóval összetettebb.

Elsőként azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen céllal indulunk neki. Ha csak spórolni szeretnénk és nem tervezünk kint letelepedni, akkor minél előbb érdemes belevágni, hisz csak feleslegesen telik az idő. Amennyiben hosszú távú terveink vannak és akár véglegesen elhagynánk az országot, akkor viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hová megyünk. Jóval egyszerűbb dolgunk lesz ugyanis egy piacképes szakma birtokában, ne felejtsük el, hogy a képzetlenek külföldön is jóval kevesebbet keresnek – amiből életvitelszerűen megélni egészen más, mint adott ideig félretenni -. Így aztán könnyen lehet, hogy érdemes előbb inkább képezni magunkat és csak utána belevágni a dologba. Úgyszintén mérlegelni kell a tényezőket, ha már családunk van. Ők is jönnek utánunk, vagy csak hazajárunk időnként, amíg összegyűlik egy adott összeg? Megéri a plusz pénzt, hogy nem látjuk felnőni a gyermekeinket? Rengeteg szempont, amelyek mindegyikét mérlegelni kell, hisz csak így kerülhetjük el, hogy később megbánjuk döntésünket.