Mik a jelei egy kapcsolat végének?

A párkapcsolatok általában pontosan ugyanúgy kezdődnek, ahogy a barátságok. Szép lassan bekúszik az életünkbe, a mindennapjaink részévé válik, eleinte szinte észrevétlenül, aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már nem is emlékszünk, hogy milyen volt előtte.

Van azonban még egy hasonlóság. Mégpedig az, hogy, ahogy egy barátság esetében, úgy a párkapcsolatban sem számolunk azzal menet közben, hogy ennek egyszer csak vége lehet. Pedig ahogy a régi bölcsesség hangzik: aminek eleje van, annak bizony vége is, s bár nem minden kapcsolatra igaz ez, azért valljuk be, a legtöbbnél tényleg ez a helyzet. Ám az nagyon nem mindegy, hogy hogyan zárul egy ilyen kötelék. Derült égből a villámcsapásként ér minket? Vagy már jó előre fel tudunk készülni az elkerülhetetlenre? Esetleg ha időben észleljük a baljós jeleket, akkor még van esélyünk arra, hogy helyrehozzuk azt, amit a későbbiekben már nem lehetne? De mégis mikre kellene odafigyelni, hogy még idejekorán észleljük a problémát?

Nos, a helyzet az, hogy minden kapcsolat más és más, ennek megfelelően pedig az érintettek közötti kötelék mindig egyedi. Vannak ugyan egyetemes jelek, de sokkal inkább érdemes arra koncentrálni, hogy a megszokott dolgokban beállt-e valamiféle – negatív – változás, ami állandósulni látszik. Hisz ha már teljesen elhidegült tőlünk a másik – mondjuk már szóba sem áll velünk – akkor valószínűleg menthetetlen a dolog, ebben a stádiumban már nincs is értelme a jeleket keresni. Ám ha még csak sejtjük, hogy valami nincs rendben, de nem vagyunk benne biztosak, akkor figyeljünk oda arra, hogy érzelmileg érzünk-e eltávolodást a másik részéről. Ennek egyértelmű példája, ha a problémáinkkal szemben a támogatás helyébe a közöny és az érdektelenség lép a részéről, de az is, hogy ha az ő gondjait, érzéseit, vagy akár csak a mindennapjait is egyre kevésbé osztja meg velünk. Gyanakodjunk akkor is, ha egyre többször tesz szóvá valamit, azaz egyre több – akár apró – hibánk szúr neki szemet, hisz ez is az érzelmi elhidegülés egyik biztos jele. Ilyenkor azonnal lépjünk, próbáljuk megbeszélni a problémát, és ha kell, kérjük szakember segítségét, hisz egy párterapeuta sok esetben helyre tudja hozni a problémás helyzeteket.