Miért van szükség a klíma időszakos tisztítására?

A klíma rendkívül hasznos készülék, hiszen hozzájárul a mindennapok kényelméhez, ahhoz, hogy bármilyen idő legyen odakint, komfortosan érezze magát a négy fal között. A klíma a nyári hőségben kellemesen hűvössé teszi a lakást, míg a téli melegben arról gondoskodik, hogy kellőképp meleg legyen a négy fal közt. Rásegítő, de akár teljes értékű fűtésként is tökéletesen megállja a helyét. Éves szintű karbantartásáról és tisztításáról viszont nem szabad elfeledkezni.

Klímaszerelés és klímatisztítás esetén célszerű szakembert hívni, aki rendelkezik kellő szaktudással és a szükséges eszközökkel a munka elvégzéséhez. A klíma tisztítását sokan félvállról veszik, ami nagy hiba, ugyanis számos negatív következménnyel járhat. A készülékben idővel számos baktérium megtelepedhet, amiket a klíma működése során a lakás légterébe fúj, mely allergiát és különféle légúti megbetegedéseket okozhat. További következménye lehet a klíma tisztítás elmaradásának, hogy a készülék rosszabb működési paraméterekkel fog tudni működni, mely drágább üzemeltetéshez vezet, ráadásul klímakészülék élettartama is csökkenhet idővel. Nagyon sok gyártó a garanciát is a rendszeres, szakember általi tisztításhoz és karbantartáshoz köti. A karbantartás és tisztítás megtörténtét papíron is rögzíteni kell. Egy körülbelül tízezer forintos kiadást nem érdemes megspórolni, hiszen egy százezres készülék garanciája múlhat ezen.

A klímatisztítás nem egy hosszadalmas folyamat, ugyanis körülbelül egy órát vesz igénybe. Ez alatt az egy óra során a klímaszerelő ellenőrzi, hogy van-e szivárgás, illetve a kötéseket és csatlakozásokat is átnézi, továbbá a nyomást és a befújt levegő hőmérsékletét is ellenőrzi. Miután mindezt átnézte, a megfelelő vegyszerekkel alaposan megtisztítja a klíma kültéri és beltéri egységét, továbbá a papírra is felvezeti a tisztítást, hogy az időszakos karbantartás nyomon követhető legyen! A klíma karbantartására a téli és a nyári időszak között érdemes sort keríteni, amikor még a készülék nincs rendszeres használatban. Ráadásul ekkor a klímaszerelő is jobban ráér. Ha szeretné, hogy a klíma minél hosszabb élettartammal rendelkezzen, megfelelően működjön és ne rejtsen magában egészségügyi kockázatokat, akkor azt javasoljuk, hogy ne feledkezzen meg a klímatisztításról, kérje szakember segítségét! A klímatisztítás kapcsán bővebb információkat az eszakklima.hu weboldalon talál!