Miért olyan nehéz szakítani?

Ha az ember kívülről szemléli mások kapcsolatait, akkor nagyon könnyen tud ítélkezni és sokszor úgy hiszi, hogy tökéletesen látja azt, hogy két ember miért is nem passzol össze – vagy épp ellenkezőleg, miért is kellene együtt lenniük -.

Aztán amikor a saját párkapcsolatunkról van szó, akkor egyből fordul a kocka, és bizony sok esetben nem csak a derekunkat adjuk be nehezen, de az épp aktuális társunktól sem tudunk megválni, holott mélyen, legbelül jól tudjuk, hogy valószínűleg mindenkinek jobb lenne, ha szakítanánk. Persze amikor történik valami drasztikus – például egy megcsalás -, akkor nem gondolkozunk sokat, ám az esetek többségében nem így érnek véget a kapcsolatok. Sokkal inkább jellemző az, hogy szép lassan, hétről-hétre, hónapról-hónapra érezzük egyre inkább, hogy valami nem stimmel. Valahogy már nem az igazi, már nem olyan, mint régen. Ám a legtöbben ilyenkor még sokáig – nagyon sokáig – hezitálnak, mire lépni mernek, ha egyáltalán ez bekövetkezik valaha. De miért is ilyen nehéz szakítani, amikor az élet más területein sokkal könnyebben megválunk bármitől – és bárkitől -, ha az már nem okoz számunkra örömet és boldogságot?

Szerencsére készültek kutatások ebben a témakörben, és nagyjából kirajzolódtak az okai ennek. Nagyon úgy fest a dolog, hogy azért vagyunk ilyen bizonytalanok ezekben a szituációkban, mert rengeteg mindent próbálunk mérlegelni egyszerre és és szinte minden kapcsolatra igaz, hogy a negatívum mellé számtalan pozitívumot is felírunk ilyenkor a képzeletbeli listánkra. Az érzelmi faktorok mellett legtöbbször a befektetett energia, idő és anyagiak játsszák a legnagyobb szerepet a döntés meghozatalában. Emiatt tudunk egy pár hónapok románcot sokkal könnyebben lezárni, és ezért ragadunk benne egy évtizedes kapcsolatban akár még hosszú évekig is – ha nem tovább -, mert a negatív érzéseinket ellensúlyozza, hogy nem akarjuk elengedni azt az 5-10-15 évet, és amit együtt felépítettünk. Ez a gondolat teljes mértékben érthető, ám sok esetben nagyon káros tud lenni. Éppen ezért érdemes egy kicsit külső szemlélőként tekinteni a saját kapcsolatunkra – azaz feltenni a kérdést, hogy mi milyen tanácsot adnánk magunknak -, és ha úgy érezzük, hogy ez nem megy, erre nem vagyunk képesek, akkor kérjük szakember segítségét – akár párterapeutáét -, aki a megfelelő kommunikációs eszközökkel hatalmasat lendíthet a dilemmáink eldöntésén.