Miért kék a vörösbegy tojása?

A tavasz a szép színek idénye, a szép rózsaszín tulipánoktól és a fa virágaitól kezdve a nárciszok sárgájától kezdve a vörösbegy-tojások puha, gyönyörű kékjéig. De miért kékek a vörösbegy tojások, és mit árulhatnak el a színek a különféle vadmadártojásokról?

Sok esetben a szín elősegíti az éhes ragadozók elől a tojások álcázását. Különösen igaz ez a semleges tónusú tojásokra vagy azokra, amelyek olyan jelölésekkel rendelkeznek. Sok olyan madárnak, amelyik a szabadban, például kaparófészekben vagy nyílt területeken közvetlenül a földön tojik, van ilyen álcázott tojása. Az álcázott tojásokkal rendelkező madarak gyakran díszítik fészkeiket is, hogy további védelmi és rejtőzési réteget biztosítsanak. A madártojás színe megvédheti a káros napfénytől is. A napsugárzás és a hő könnyen károsíthatja a finom tojásokat, mind a csibe fejlődésének, mind az inkubációs periódus befolyásolásának hatására. Például egy nagyon sötét tojás jobban védi a káros ultraibolya (UV) sugárzást, de közvetlen napfényben túl gyorsan felmelegedhet, és a szélsőséges hőmérséklet megölhet egy csibét.

A világosabb tojás kevésbé van kitéve a túlmelegedés okozta stressznek, de nagyobb a kockázata az UV-sugárzás okozta fejlődési problémáknak. Amikor az inkubációs periódust erősen befolyásolja a nap hője, a csibék nagyobb mutációknak és magasabb haláleseteknek vannak kitéve, mert fejlődésük túl gyors. A napfény és a tojáshéj színe közötti kapcsolat miatt a héj színei a madárfaj földrajzi elterjedésétől és a tojásrakás helyétől függően változnak. Azok a madarak, amelyek általában nyílt, szabadon látható területeken tojnak, valószínűleg több napfényt látnak, és így gyakran világosabb színű tojáshéjakkal rendelkeznek. A rejtett helyeken, a naptól védett tojások nagyobb valószínűséggel sötétebb árnyalatokat kapnak.

Vélemény, hozzászólás?