Mi a Fan-coil és mire használják?

A fan coil kifejezést a készülékek sok konfigurációjánál alkalmazzák, de – amint a neve is sugallja – az egység mindig tartalmaz egy ventilátort és legalább egy hőátadó tekercset, valamint valamilyen vezérlést, és általában egy szűrőt. Az FCU funkcióját – vagyis a hűtést vagy a fűtést és esetleg a szellőztetést – a szállított terület igényeinek kielégítése érdekében vezérlik, hogy az egység lehűtött (és esetlegesen páramentesített) vagy fűtött levegőt biztosítson.

Fan-coil rendelhető a lehető legjobb áron a fisherklima.hu weboldalon, ezért érdemes ide látogatni, ha ön is be szeretne szerezni egy ilyen rendszert.  Az FCU általában nem képes megnedvesíteni a levegőt, de más módon hatékonyan kompakt légkezelő egység. A legtöbb légkezelő készülékkel ellentétben azonban számos FCU nem biztosít semmilyen kültéri levegőt, hanem egyszerűen visszakeringteti – és kondicionálja – a helyiség levegőjét. Ezt a típusú FCU-t valószínűleg egy központi rendszerrel együtt használják, amelyet a szellőztető levegő kültéri levegő ellátására használnak. A „dedikált kültéri levegő rendszer” (DOAS) kifejezést egyre inkább használják a központi légkezelő rendszer kapcsolódó típusának leírására.

Bár a központi rendszert úgy lehet kialakítani, hogy kezelje a tervezett látens terhelést, a fan coilt fel kell szerelni egy megfelelően orientált kondenzátumtálcával, és ahol az FCU rendszert páramentesítés céljából tervezték, megfelelő kondenzvízelvezetést is kell biztosítani – esetleg kondenzátumszivattyúkat is beleértve. A tipikusan acélból készült FCU burkolatot szigetelni kell, hogy megakadályozzák a külső felület kondenzálódását, amikor az egység lehűl. További akusztikus bélés is hozzáadható a kilépő légutakhoz, hogy csökkentse a csővezetéken keresztüli zajátvitelt. Rendelésért és bővebb leírásért keresse fel a fisherklima.hu weboldalt.

Vélemény, hozzászólás?