Az agyban újonnan felfedezett csomópont bővítheti a diszfunkcionális társadalmi viselkedés megértését

Mi a különbség a kuncogás és a nevetés között? Vagy egy kiáltás és egy teljes sikoly között? Sok fajban, beleértve az embereket is, a verbális hang hangereje és időtartama annyi információt közvetít, mint maga a zaj.

A Scripps Research vezetésével egy tudóscsoport felfedezett egy olyan csomópontot a hím egerek agyában, amely modulálja a társadalmi helyzetekben leadott hangokat. Ez a Nature-ben megjelent felfedezés segíthet azonosítani az emberi agy hasonló helyeit, és potenciálisan jobban megismerheti a társadalmi rendellenességeket, például az autizmust vagy a depressziót. „Ennek a csomópontnak az azonosítása aláírásokat ad arra, hogy mire kell figyelnünk, ha az emberi viselkedés rosszra fordul” – mondja Lisa Stowers, PhD, idegtudós és a Scripps Research professzora, aki a tanulmányt vezette. „Ez arra utal számunkra, hogy az információ hogyan szerveződik az agyban, és hogyan lehet az információ különböző jellemzőit különválasztani az agy különböző régióiban.” Udvari magatartásuk részeként a hím egerek „dalokat” készítenek. Ezek a bonyolult sípok, amelyek túl magasak az emberi fül észlelésének, hangosabbak és hosszabbak, ha a nőstény egér a közelben van, vagy ha az illata erősebb. A kutatók a hipotalamusz egy meghatározott neurontípusát azonosították laterális preoptikus területnek, amely irányítja e hangok érzelmi szabályozását.

„A hipotalamusz és a limbikus rendszer többi része ellenőrzi a test olyan funkcióit, mint az éhség, a szomjúság és a hőmérséklet szabályozása, valamint az érzelmi viselkedés alapvető jellemzőit, például a szexet és a félelmet” – mondja Stowers. „Helyénvaló, hogy ezeknek a társadalmi zajoknak az érzelmi aspektusa az agy ezen régiójában keletkezzen.” Azáltal, hogy közvetlenül stimulálják a neuronok megfelelő csomópontjait, a tudósok kiválthatják az egér dalába kerülő zajok egészét. A stimuláció szintjének változása lehetővé tette számukra, hogy ellenőrizzék, mennyire lelkesek ezek a hangok.

Vélemény, hozzászólás?