Mennyi tárhelyre van szükséged?

Notebook vásárlásakor az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk az az, hogy mennyi belső tárhelyre van szükségünk. A mennyiségtől függően ez jelentősen megnövelheti a laptop árát, hisz míg vannak utólag aránylag könnyen bővíthető megoldások, ha például az Apple valamelyik terméke mellett tesszük le a voksunkat, vagy a Microsoft Surface gépét választjuk akkor korántsem ilyen egyszerű később változtatni.

Ahogy például egy táblagép vásárlásakor is kardinális kérdés, hogy mennyi tárhelyet nem érzünk majd kevésnek egy idő után. De hogy mennyi kell valójában? Tökéletes válasz természetesen nincs. De van néhány praktikus ökölszabály, amit érdemes tudni. Az egyik ilyen, hogy laikusként egy kissé becsapva érezhetjük magunkat, amikor a újonnan megvásárolt gépünk tárhelye érezhetően kevesebb, mint amennyi a leírásában szerepelt. Ennek oka igen egyszerű: a vásárlók számára a tízes számrendszerben számolt méreteket adják meg, míg a valóságban a háttértárolók méretének a számítása a kettes számrendszerben történik. Ez gigabájtonként nagyjából 70 megabájt veszteséget jelent a gyakorlatban. Ugyancsak sokan elfelejtik belekalkulálni a méretekbe az operációs rendszer és az alapvető programok általá lefoglalt tárhelyet. Használattól függően egy Windows-os gépnél erre nyugodtan kalkuláljunk 20-30 gigabájttal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 128 gigabájtos háttértár valójában csak 90-100 gigabájt lesz (és a nagyobbaknál ugyanígy érdemes számolni). Innentől kezdve pedig már csak rajtunk áll a dolog, hogy mindenki a saját felhasználói szokásának megfelelő méretű tárhellyel rendelkező gépet (illetve konfigurációt) válassza. Amennyiben komolyabb munkára (pl. videó vágásra) használnánk a masinát, vagy ezrével tárolnánk rajta képeket, illetve videókat, netán játszanánk is, úgy nem érdemes spórolni a tárhellyel, mert a későbbiekben az hatalmas kényelmetlenséget jelent majd. Azonban ha csak hétköznapi felhasználásra, böngészésre, alapvető feladatokra használjuk gépünket, akkor szinte felesleges beruházni egy nagyobb háttértárolóra, hisz úgysem fogjuk kihasználni.

Vélemény, hozzászólás?