Lengőkar funkciója az autóban és az alkatrész cseréje

Márkától és típustól függően minden autóban megtalálható a lengőkar. Ha még pontosabban akarunk fogalmazni, minden autóban van a hátsó és az első tengelynél is menetstabilizátor. A lengőkar, illetve a hozzátartozó gömbfej együtt garantálják, hogy az autó súlypontja abban az esetben is alacsonyan legyen, mikor az autó kanyarodik és a művelet stabilan menjen végbe.

Lengőkar elől és hátul is megtalálható a gépjárműben. Ezek erőteljesen mozgolódnak együtt, valamint a hozzájuk kapcsolódó alkatrészek is. A lengőkar és a hozzátartozó gömbfej fontos szerepet tölt be az autó helyes működésében, mivel a fentebb már említett szerepükön túl a futómű és a karosszéria közt rugalmas összeköttetést biztosítanak. Miközben az autó halad az úton az elől és hátul lévő lengőkarok együtt mozognak, valamint a hozzájuk kapcsolódó alkatrészek is. Mivel folyamatosan mozognak, ezért súrlódnak, ami kopással jár. Tehát idővel nem csak a lengőkar, de a szilent is elhasználódik. A lengőkarok és a hozzá kapcsolódó alkatrész folyamatos kopásáról a jellegzetes kopogó hang árulkodik. Az első lengőkar kopása azért jelent nagy problémát, mert nő a kormány holtjátéka, így nagyon fontos a mielőbbi csere!

A lengőkar meghibásodása esetén kizárólag a csere jöhet szóba. A hátsó lengőkar cseréje sokkal egyszerűbb, mint az elsőé, mivel ebben az esetben csak a szilent és a fej cseréjére van szükség. Az első tengely cseréje azért is bonyolultabb, mert a futómű állítása is fontos. Az autó típusától függően a lengőkar alkatrészek eltérőek lehetnek, ezért célszerű ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba, ahol minden fontos információt megtalál egy helyen és autótípusok szerint is kereshet alkatrészt! A kínálat megtekintéséért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!

Vélemény, hozzászólás?