A csirkék rakhatnak tojást kakas nélkül?

Az egészséges nőstény csirkék, vagyis a tyúkok, képesek tojást rakni, függetlenül attól, hogy kakas van-e mellettük vagy sem. A tojásokat nem fogják megtermékenyíteni, ha a tyúknak nincs hozzáférése kakashoz, ami azt jelenti, hogy a tojásból soha nem lesz csibe.

Általában a tyúkok elég érettek lesznek a tojásrakáshoz hat hónapos koruk körül, bár ez fajtánként változik. Az első tojások lágy héja vagy rendellenes formája lehet. Az egészséges tyúkok naponta körülbelül egyszer képesek tojást rakni, de alkalmanként kihagyhatnak egy napot. Néhány tyúk soha nem fog tojni. Ennek oka gyakran genetikai hiba, de más okai is lehetnek, például a nem megfelelő étrend. A tyúkoknak elegendő kalciumot kell tartalmazniuk a tojás kemény héjának előállításához. Forduljon állatorvoshoz, ha úgy tűnik, hogy az egyik tyúkjának gondjai vannak a tojással. A tyúkok reproduktív rendszere petefészekből és petevezetékből áll. Bár a tyúkok két petefészekkel születnek, az egyik zsugorodik és nem működik. A fennmaradó egy egészséges petefészek, és itt kezdődik a petesejt fejlődése. Körülbelül 24–28 óra kell ahhoz, hogy a tyúk kifejlessze a tojást.

A tojássárgája a petefészekben jön létre, és ha kész, kidobja a petevezeték első részét, az infundibulumot. Itt történik megtermékenyítés, ha a tyúk párosodott. Párzás után körülbelül 30 perc elteltével a petesejt tovább halad a petevezetéken keresztül a magnumig, ahol az albumin vagy a tojásfehérje kezd kialakulni. Körülbelül három óra múlva a vastag, fehér albumin körülbelül félig kifejlődött, és a petesejt tovább halad a petevezeték mentén. A következő állomás az isthmus, ahol a belső és külső héjmembrán képződik. Az albumin tovább fejlődik, és a héjmembrán körülbelül egy-két óra alatt kialakul. Friss tojást bármikor lehet fogyasztani, függetlenül attól, hogy megtermékenyültek-e vagy sem. Ha a tojásokat egy-két naponta gyűjti be, akkor nincs esély arra, hogy egy tojásban megtaláljon egy fejlett csibét, amikor feltöri.

Vélemény, hozzászólás?