Környezetbarát ajándékcsomagolás: így csináld!

Amíg gyerekek vagyunk, addig a születésnapunk, de talán legfőképpen a karácsony egy óriási ünnep, amikor végre megkapjuk a hőn áhított játékot, ruhát, vagy épp babát, amire egész évben vágytunk.

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor a hatalmas dobozokról szép lassan leszedjük a gyönyörű csomagolópapírt, – persze csak miután óvatosan lefejtettük róla a masnit – vagy épp ellenkezőleg: van, amikor az örömtől megszédülve a lehető leggyorsabban letépünk minden borítást. Egy dolog biztos: gyerekként kevesebb felemelő élmény van, mint meglátni a tengernyi ajándékot a karácsonyfa tövében. Igen ám, de ez a helyzet gyökeresen megváltozik, amikor felnőtté válunk és a bontagatások helyét átveszi a csomagolás nyűgje. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, ráadásul nem csak sok időnket emészti fel, de rengeteg utánajárást is igényel, hisz be kell szerezni a megfelelő csomagolóanyagokat, díszítő elemeket, ragasztót. Arról nem is beszélve, hogy felelősségteljesen gondolkodó emberként sokakat zavar, hogy ezzel mennyi szemetet termel, hisz kibontás után minden a kukában landol.

Szerencsére tehetünk azért, hogy az ajándékozás valamivel környezettudatosabb legyen. A legegyszerűbb természetesen az, ha egyáltalán nem csomagolunk. Ez elsőre lehet, hogy ördögtől való ötletnek tűnik, ám egyáltalán nem az. A kicsiket elsősorban úgyis az érdekli, hogy mi van a dobozban, nem pedig maga a doboz (bár kétségtelen, hogy van egy ilyen korszak is). Ha mindenképpen szeretnénk valami borítást az ajándéknak, akkor gondolkodhatunk ajándékszatyorban is. Hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag akárhányszor újrahasznosítható, épp emiatt célszerű uniszex mintázattal bírót választani, azt ugyanis az újdonsült tulaj bármilyen nemű ajándékozottnak továbbadhatja. Köztes megoldásnak kiváló lehetőség, ha újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagot vásárolunk, így a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik, hisz tettünk a bolygónk védelméért, ám az ajándékok is szép külsőben pompázhatnak.

Vélemény, hozzászólás?