A tavasz a friss, szezonális alapanyagok időszaka, amikor a piacok megtelnek zsenge zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez tökéletes alkalom arra, hogy könnyű, egészséges és tápláló ételeket készítsünk. Ebben a cikkben egyszerű, vitaminokban gazdag recepteket mutatunk be, amelyek segítenek felfrissülni és feltöltődni energiával.
1. Friss tavaszi saláta
Hozzávalók:
- 1 csokor friss spenót vagy rukkola
- 1/2 kígyóuborka, felkarikázva
- 1 sárgarépa, vékony csíkokra vágva
- 1 marék retek, szeletelve
- 1 marék dió vagy mandula
- 50 g feta sajt (elhagyható vegán verzió esetén)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A zöldségeket megmossuk, majd egy nagy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a diót és a fetát.
- Az olívaolajat és a citromlevet összekeverjük, majd meglocsoljuk vele a salátát.
- Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk.
2. Zöldborsókrémleves mentával
Hozzávalók:
- 300 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1 közepes vöröshagyma, aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 500 ml zöldségalaplé
- 1 marék friss menta
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- (Opcionálisan) görög joghurt vagy növényi tej a krémességhez
Elkészítés:
- Egy lábasban az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldségalaplét, majd 10-15 percig főzzük.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a friss mentát, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és joghurttal vagy növényi tejjel lágyítjuk.
3. Spárgás quinoa tál
Hozzávalók:
- 100 g quinoa
- 200 g zöld spárga, aprítva
- 1 marék cseresznyeparadicsom, félbevágva
- 1/2 avokádó, szeletelve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A quinoát alaposan megmossuk, majd a csomagoláson feltüntetett módon megfőzzük.
- A spárgát enyhén sós vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd leszűrjük.
- Egy tálba tesszük a quinoát, hozzáadjuk a spárgát, a paradicsomot és az avokádót.
- Olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk, majd összekeverjük.
4. Epres-joghurtos pohárdesszert
Hozzávalók:
- 200 g friss eper
- 150 g görög joghurt vagy növényi joghurt
- 1 teáskanál méz vagy juharszirup
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 teáskanál mandulaforgács vagy dió
Elkészítés:
- Az epret megmossuk és feldaraboljuk.
- Egy pohárba rétegezzük a joghurtot, az epret és a zabpelyhet.
- Mézzel vagy juharsziruppal édesítjük, majd a tetejére mandulaforgácsot szórunk.
- Azonnal fogyasztható vagy hűtőbe tehető pár órára, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Zárás
A tavasz tele van friss és ízletes alapanyagokkal, amelyeket könnyedén beépíthetünk étrendünkbe. Ezek a receptek nemcsak egészségesek, hanem gyorsan elkészíthetők és tele vannak vitaminokkal. Próbáld ki őket, és élvezd a tavaszi frissességet az ételeidben!