Könnyű és egészséges tavaszi receptek

A tavasz a friss, szezonális alapanyagok időszaka, amikor a piacok megtelnek zsenge zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez tökéletes alkalom arra, hogy könnyű, egészséges és tápláló ételeket készítsünk. Ebben a cikkben egyszerű, vitaminokban gazdag recepteket mutatunk be, amelyek segítenek felfrissülni és feltöltődni energiával.

1. Friss tavaszi saláta

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss spenót vagy rukkola
  • 1/2 kígyóuborka, felkarikázva
  • 1 sárgarépa, vékony csíkokra vágva
  • 1 marék retek, szeletelve
  • 1 marék dió vagy mandula
  • 50 g feta sajt (elhagyható vegán verzió esetén)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megmossuk, majd egy nagy tálba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a diót és a fetát.
  3. Az olívaolajat és a citromlevet összekeverjük, majd meglocsoljuk vele a salátát.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk.

2. Zöldborsókrémleves mentával

Hozzávalók:

  • 300 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 közepes vöröshagyma, aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 1 marék friss menta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • (Opcionálisan) görög joghurt vagy növényi tej a krémességhez

Elkészítés:

  1. Egy lábasban az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
  2. Hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldségalaplét, majd 10-15 percig főzzük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a friss mentát, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
  4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és joghurttal vagy növényi tejjel lágyítjuk.

3. Spárgás quinoa tál

Hozzávalók:

  • 100 g quinoa
  • 200 g zöld spárga, aprítva
  • 1 marék cseresznyeparadicsom, félbevágva
  • 1/2 avokádó, szeletelve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A quinoát alaposan megmossuk, majd a csomagoláson feltüntetett módon megfőzzük.
  2. A spárgát enyhén sós vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd leszűrjük.
  3. Egy tálba tesszük a quinoát, hozzáadjuk a spárgát, a paradicsomot és az avokádót.
  4. Olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk, majd összekeverjük.

4. Epres-joghurtos pohárdesszert

Hozzávalók:

  • 200 g friss eper
  • 150 g görög joghurt vagy növényi joghurt
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1 teáskanál mandulaforgács vagy dió

Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk és feldaraboljuk.
  2. Egy pohárba rétegezzük a joghurtot, az epret és a zabpelyhet.
  3. Mézzel vagy juharsziruppal édesítjük, majd a tetejére mandulaforgácsot szórunk.
  4. Azonnal fogyasztható vagy hűtőbe tehető pár órára, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Zárás

A tavasz tele van friss és ízletes alapanyagokkal, amelyeket könnyedén beépíthetünk étrendünkbe. Ezek a receptek nemcsak egészségesek, hanem gyorsan elkészíthetők és tele vannak vitaminokkal. Próbáld ki őket, és élvezd a tavaszi frissességet az ételeidben!