Introvertált vagy extrovertált személyiség vagy?

Mindannyian mások vagyunk, ettől izgalmas az élet. Az, hogy milyen programokat szeretünk, hogyan ismerkedünk, milyen tevékenységeket végzünk szívesen, milyen a temperamentumunk, mind a különböző személyiségtípusokra utalnak. A személyiségtípusok alapján kategorizálják az embereket pszichológiai szempontból.

Ha megértjük a személyiségtípusok jellemzőit, a közöttük lévő különbségeket, jobban megérthetjük az emberek egymás közötti kommunikációját és az emberek viselkedése mögötti indítékokat. Kétféle személyiségtípust különböztetünk meg, az extrovertált és az introvertált személyiséget. Az extrovertált személyiség figyelmét elsősorban a környezetében lévő tárgyak, személyek, események vonzzák. Imád a középpontban lenni, egyedül nem nagyon tud mit kezdeni magával. Rengeteg barátja van, szeret ismerkedni, kapcsolatai gyakran felszínesek. Kedves, nyitott személyiség, bánatát, csalódásait barátaival kibeszélve dolgozza fel. Öltözködésük is tükrözi színes személyiségüket, gyakran esnek túlzásokba, még a legextrémebb darabokat is sikkesen viselik. Szeretik a változatosságot, gyakran változtatják frizurájukat hajszínüket, sminkjüket.

Ezzel szemben az introvertált személyiségtípus zárkózott, befelé forduló és másoknak nehezen megnyíló ember. Kevés barátja van, de a kapcsolatai mélyek és gyakran a gyermekkorban gyökereznek. Szeretnek egyedül lenni, sőt, igénylik is azt, kikapcsolódásként olvasnak, zenélnek vagy egyszerűen csak álmodoznak. Az introvertált személyiségű emberek viselkedését gyakran félreértik, tartózkodónak, szégyenlősnek gondolják őket, holott az, hogy nem beszélnek sokat, nem jelenti azt, hogy nincs véleményük. Irtóznak a nagy, zajos buliktól, a nagy tömegtől, helyette előnyben részesítik a csendes, elvonulós, beszélgetős estéket. Előfordulhat, hogy valakire mindkét személyiségtípusra jellemző vonásokkal bír, jól érezhetik magukat nagy társaságban, ugyanakkor vannak napok, amikor szívesebben vonulnak el a világ elől könyvvel a kezükben, az ilyen típusú embereket ambivertált személyiségnek nevezzük.

Vélemény, hozzászólás?