Így válhatunk egyre erősebbé mentálisan

Manapság már szerencsére egyre többen odafigyelnek arra, hogy egészségesebben éljenek. Az emberek egyre inkább elfogadják, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgás és a minőségi táplálkozás alapfeltétele annak, hogy kiegyensúlyozott legyen az életük.

Sajnos a fizikai állapot megóvása mellett a mentális egészségre jóval kisebb hangsúly kerül. Ennek a legfőbb oka, hogy még mindig rengetegen gondolják azt, hogy a lelki nehézségekkel és problémákkal foglalkozni az valami szégyellnivaló, ciki dolog, noha valójában a mentális egészségünkért épp úgy folyamatosan tenni és dolgozni kell, mint ahogy a fizikaiért is. Sőt, nem csak a megóvásával érdemes foglalkozni, hanem fejleszteni is kell. A mentális erőnk ugyanis ugyanúgy erősíthető, ahogy például az izmaink, csak nyilvánvalóan a gyakorlatok és az eszközök teljesen mások. Az első – és egyben legfontosabb – lépés, hogy tudatosan elkezdjünk odafigyelni arra, hogy úgy alakítsuk ki és át a berögzült szokásainkat, hogy az a lelki egészségünknek a javára váljon.

Ezt érdemes az önmagunk felé fordulással kezdeni. Szánjunk minden nap – lehetőleg egy meghatározott időpontban, hogy hozzászokjunk – legalább negyed órát arra, hogy nyugodtan leülünk és átgondoljuk a velünk történteket. A negatívumok mellett minden alkalommal fordítsunk kiemelt figyelmet a jó dolgokra is, fókuszáljunk arra, hogy mik azok, amik miatt hálásak lehetünk. Pár nap után észre fogjuk venni, hogy rengeteg olyan apró dolog van a saját életünkben, amit addig a nagy kapkodásban talán észre sem vettünk, pedig szerencsésnek kellene érezni magunkat miatta. Ugyancsak fontos, hogy jól behatárolt célokat tűzzünk ki magunk elé. Ezek ugyanis segítenek a haladásban – nem úgy, mint a ködös, majd egyszer kezdetű tervek -. Remek trükk a mentális erőnk fejlesztésében, ha időnként készakarva kilépünk a komfortzónánkból. Kéthetente, vagy havonta egyszer szervezzünk egy ilyen programot, és meg fogjuk látni, hogy utána mennyivel felszabadultabbnak és energikusabbnak érezzük majd magunkat. Sokat segít az is, ha tudatosan több időt töltünk a családunkkal, barátainkkal, illetve ha rávesszük magunkat egy-egy rossz szokás elhagyására. Ezek lehetnek apróságok is, sőt eleinte inkább ilyenekkel próbálkozzunk, mert a hirtelen, hatalmas változásnál sokkal fontosabb a siker és a pozitív visszajelzés.