Benzines autóba gázolaj tankolás és fordítva – Melyik a rosszabb opció?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb autótulajdonos nem igazán ért az autójához. Ha valami váratlan jelet tapasztalja, akkor nem tudja, hogy annak mi lehet az oka. Ez nem feltétlenül probléma, hiszen az autószerelő dolga, hogy tudja, mit jelentenek bizonyos jelek. Azt viszont mindenképp tudni kell, hogy az autóba milyen benzint szükséges tölteni.

A benzin és gázolaj kapcsán ide klikkelve tud bővebb információt megtudni! Ha az autóban fogyóban van az üzemanyag, akkor mielőbb fel kell keresni az egyik töltőállomást, ahol több lehetőség közül is lehet választani. A legtöbb autós automatikusan, szinte gondolkodás nélkül nyúl a töltőpisztolyért. A probléma akkor van, ha figyelmetlenség vagy kapkodás miatt rossz töltőpisztoly után nyúl és az autóba nem megfelelő üzemanyag kerül. A tankot rejtő üreg fedelét felnyitva, általában leolvasható, hogy az autónak milyen üzemanyagra van szüksége. További segítség, hogy a gázolajos töltőpisztoly nagyobb csővel rendelkezik, mint a benzines. Ha esetleg a benzines autóba gázolaj kerül, az a kisebb probléma. Jobb esetben az autó el sem indul. Ha van még némi benzin az autóban, akkor rövid utat még meg lehet tenni az autóval. Ekkor az autó kopog, rángat, majd füstölve megáll, viszont a motorban nem keletkezik komolyabb kár.

Sokkal nagyobb a baj, ha a gázolajjal üzemelő autóba benzint tölt. A legjobb opció, ha már a tankolás kezdetén rádöbben mekkora bajt csinált. Egy-másfél liter rossz üzemanyag nem jelent nagy problémát, ha ezután az üzemanyag tankot a helyes folyadékkal tölti fel. Ha benzinnel töltötte fel a tankot, akkor semmi esetre se adjon rá gyújtást, hanem álljon félre, hívjon autószállítót és vitesse el az autót a legközelebbi szervizbe! A legrosszabb opció, ha beindítja az autót és elindul vele, mert így a motor tönkre mehet.