Így növeld az önbizalmad

Akik nincsenek híján az önbizalomnak, azok számára szinte fel sem tűnik, hogy milyen szinten határozza meg az életünket ez a tulajdonságunk. A kevésbé szerencsések azonban naponta szembesülnek azzal, hogy számtalan dologban hátráltat az önbizalomhiány, a legkisebb apróságoktól kezdve az igazán fontos döntésekig bezárólag.

Az önbizalom gyakorlatilag a saját magunkkal való viszonyunk állapota, és elsősorban attól függ, hogy milyen mértékben vagyunk képesek elfogadni a saját lényünket – akár a hibáinkkal együtt -. Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy a másoktól és a külvilágtól érkező reakciók befolyásolják a magabiztosságunkat, ám valójában ez csak egy kis szelete az egésznek, és az önbizalom alapja a mi magunk gondolkodásmódja és az, ahogyan a lényünkre tekintünk. Sok múlik a neveltetésen is, hisz ha kiskorunkban az volt az alapelv, hogy bármire képesek vagyunk, és egyáltalán nem katasztrófa, ha néha elbukunk, hisz ez is az élet része, akkor kevésbé fogunk szorongani az ismeretlentől. Ám ha valamiért úgy alakult az életünk, hogy híján vagyunk ennek, és nagyon kevés az önbizalmunk, akkor fel a fejjel, mert bizony ezen sosem késő változtatni.

Az első lépés, amire mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni, az az, hogy amennyire csak lehet, irányítsuk a saját életünket. Bagatell dolognak tűnik, ám minél inkább csak sodródunk az árral, annál kevésbé érezzük azt, hogy bármi rajtunk múlik, ezáltal pedig fennáll a veszélye, hogy egyre jelentéktelenebbnek gondoljuk magunkat. Ez azonban természetesen nem igaz, csak a körülmények sugallják ezt, így hát itt az ideje kézbe venni a gyeplőt. Ezzel párhuzamosan próbáljunk meg nyitottak lenni, és ahelyett, hogy mindig, minden téren megpróbálunk megfelelni – ami lehetetlen küldetés – inkább foglalkozzunk az erősségeinkkel. Ha ugyanis azt csináljuk, amiben igazán jók vagyunk, akkor a folyamatos sikerélmények belülről is erősítenek, ráadásul egyre több pozitív visszajelzést fogunk kapni, amelyeket egy idő után el is fogunk hinni. Innentől pedig a folyamat már automatikusan megy a maga útján, és egyre magabiztosabbá válunk, ami pedig különösen jó ebben, az az, hogy nem csak a munkánkban érezzük ezt majd, hanem az élet minden területén.